Johan Brenner lämnar E-Trade
Mångsysslaren och IT-miljonären Johan Brenner, tillika en av männen bakom riskkapitalbolaget Time Vision, lämnar sitt jobb på nätmäklaren E-trade efter sammantaget tre år i bolaget, senast som Europachef och medlem i koncernens internationella ledning. 1998 köpte han, tillsammans med bland andra Icongrundaren och vapendragaren Magnus Lindahl, en licens att starta nätmäklaren E-trade i Norden. Året därpå köptes bolaget tillbaka av det amerikanska moderbolaget och duon Brenner/Lindahl tjänade tillsammans nästan en halv miljard kronor på affären. Nu är de båda bortkopplade från bolaget, Magnus Lindahl lämnade sitt operativa åtagande i bolaget i höstas.
Varför säger du upp dig? ”Det var ett beslut som jag tog för tre-fyra månader sedan. Jag har varit med om att driva upp verksamheten i de nordiska länderna och Tyskland och känner att det räcker. Lite vemodigt är det, det är ju som att lämna något av en ’baby’, men det finns en bra efterträdare på plats, Josh Levine, och nu vill jag koncentrera mig på investmentbolaget.”
Och det är förstås en tillfällighet att du går samtidigt som nätmäklarbranschen börjar gå på knäna och svenska aktörer måste slå sig samman för att överleva? ”Ja, faktiskt. Det är inget sjunkande skepp jag lämnar. Även om marknaden självklart är tuff och det inte är lika många som gör affärer på nätet längre har E-trade varit lönsamt de senaste fyra kvartalen och bevisat att finansiella tjänster på nätet fungerar. Jag lovade att stanna ett år när vi sålde E-trade och har stannat två så jag tycker jag har gjort mitt.”
Men E-trade i Sverige går ju fortfarande med förlust. ”Bryter man ner resultatet på enskilda marknader så ser det förstås ojämnt ut men det handlar om tid. Att nätmäklarna slår sig samman på den svenska marknaden är rätt självklart och blir det en fortsatt tuff marknad tror jag på ännu färre aktörer, men jag är övertygad om att E-trade är en av de som finns kvar i det långa loppet.”
Amerikanska E-trade köpte tillbaka den nordiska verksamheten av er rätt dyrt, precis innan marknaden rasade – hur bra affär var ni för dem egentligen? ”De gjorde flera tillbakaköp i samma veva, bland annat i Frankrike och England, och kostnaden för samtliga låg under 2-3 procent av företagets totala kapital. Med tanke på att de på det sättet kom ut väldigt snabbt i fem-sex länder tror jag nog att de tycker det var värt det. Historien får väl utvärdera hur bra affär de gjorde, det är för tidigt att säga ännu.”
Du och Magnus är några av de som faktiskt lyckats göra bra affärer de senaste åren, vilken är du mest nöjd med? ”Jobline, absolut. Vi lär väl tjäna 30-40 Mkr på den när den väl går i lås men framförallt ligger tillfredsställelsen i att jag och Magnus har varit med från början och tagit bolaget genom flera nyemissioner och till börsen, och sedan kunnat visa att det blev en bra industriell affär av det.”
Nyligen gick ett av era portföljbolag, Fanglobe, i konkurs – hur stor smäll blev det? ”Det vet jag inte, men vi äger bara 5 procent nu. Det mesta gjorde vi oss av med för länge sedan genom olika transaktioner. Det var vissa i företaget som hade rätt att köpa tillbaka aktier av oss och det gjorde de. Men krasst sett gör man ju vissa bra affärer och vissa sämre, det är inte så mycket att säga om.”
Har ni några roliga nyinvesteringar på gång? ”Vi har bestämt att vi ska koncentrera resurserna och satsa ordentligt på ett eller ett fåtal riktigt roliga bolag framöver, förutom våra befintliga innehav, och vi tittar på ett par företag men inget är klart ännu.” Vilket av era innehav ska du ägna dig mest åt nu när du får tid? ”Tanken är att jag de närmaste dagarna ska ta över ordförandeposterna i två av våra portföljbolag, Ahhaaa, som är en nummerupplysning, och Debitech som jobbar med digitala betalningar vid handel via nätet. Båda de uppdragen ska bli mycket spännande.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.