Johan Malmquist: Jag tar på mig ansvaret

Efter närmare 18 år som vd och koncernchef väljer Johan Malmquist att lämna företaget han har varit trogen i nästan halva sitt 53-åriga liv. ”Jag älskar verkligen det här bolaget”, säger han till Affärsvärlden.

Den 28 april 1997 lämnade Carl Bennet posten som vd för Getinge och ersattes av dåvarande vice vd:n Johan Malmquist. Bennet tog samtidigt över som bolagets styrelseordförande.

Efter att ha jobbat 26 år på Getinge varav närmare 18 i vd-stolen meddelade Johan Malmquist på måndagen att han lämnar uppdraget i samband med årsstämman den 25 mars i år. Han ersätts av Alex Myers som i dagsläget är vd och koncernchef för sängtillverkaren Hilding. 

– Ett sätt att ta ansvar är väl kanske också att veta när det är dags att ge plats för någon ny kraft med nya perspektiv och ny energi, säger Johan Malmquist till Affärsvärlden.

Han berättar att han i tidigare samtal med styrelseordföranden Carl Bennet sagt att han ville träda tillbaka vid årsstämman 2016, när han fyller 55 år. Samtidigt har Johan Malmquist meddelat att han gärna vill vara med och ta ansvar för de utmaningar som finns i Getinge och ge styrelsen gott om tid att hitta rätt efterträdare.

– Med tanke på att Alex (Myers) är ett välkänt namn för styrelsen och dessutom tillgänglig så har det här gått fort.

När tog styrelsen beslutet?
Det är taget för en vecka sedan. Sedan har det varit ett styrelsemöte även under måndagsförmiddagen.

”Det är min lott i livet”, har du sagt om ditt jobb på Getinge. Hur känner du nu?
– Getinge har varit och kommer att vara min insats i livet. Jag kan inte se att jag kommer att ge mig in i en operativ roll igen. Jag älskar verkligen det här bolaget.

Vad skulle du vilja göra härnäst?
– Jag önskar att jag hade ett väldigt bra svar på den frågan, men jag har faktiskt inte resonerat alls i de termerna. Jag ska vara öppen och lite lyhörd och jag jobbar gärna inom den här sektorn framöver.

Har du fått några erbjudanden efter att du meddelat ditt avhopp?
– Ja, lite har sipprat in men de flesta är medvetna om att detta är ganska färskt och förväntar sig inte någon snabb feedback. Jag har fått erbjudanden under tiden också men har systematiskt tackat nej.

Skulle du ha velat ändra på något under din tid som vd?
– Hela den här FDA-situationen tycker jag är väldigt tråkig, naturligtvis. Den hade gått att undvika. Det är ju inte någon naturlag som säger att alla bolag som håller på i sjukvårdssektorn ska få sådana här problem.

Det var för drygt ett år sedan som den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA tvingade Getinge att genomföra en omfattande kvalitetsöversyn på flera av bolagets produktionsanläggningar inom affärsområdet Medical Systems. Sedan dess har Getinge-aktien fallit drygt 25 procent. Aktien sjönk ytterligare drygt 3 procent på måndagen, till följd av vd-avhoppet.

– Det här är något som har påverkat självförtroendet för bolaget. Men jag tror samtidigt att när vi har löst det här problemet så har vi blivit väldigt mycket starkare.

Tar du på dig ansvaret för FDA-händelsen?
– Självklart. Det måste jag ju göra. Det är ju mitt jobb.

Du har drygt 55 000 aktier i Getinge. Vad tänker du göra med dem?
– Dem ska jag behålla, allihop. Jag gillar bolaget och vet att det finns otroligt många duktiga medarbetare och att Alex är en väldigt duktig ledare. Det är väl bättre att jag har pengarna någonstans där jag vet vem som förvaltar dem?

Funderar du på nya aktieköp i Getinge?
– Det har funnits få tillfällen där jag har kunnat köpa några aktier eftersom det har varit olika händelser och situationer i företaget hela tiden som hindrat mig att göra det. Vi befinner oss i en sådan situation även nu då vi har en kommunikation med FDA där lösningen ligger inom en inte allt för avlägsen framtid.

Så ni är på väg att lösa FDA-frågan?
– Nu ligger inte det här riktigt i våra händer men jag skulle tro att vi får besked i slutet av januari månad eller mer sannolikt i februari.

Tror du det blir ett positivt besked?
– Jag vet väl ungefär vad det är men det är ju en lösning mellan två parter och det är inget jag kan kommentera i dagsläget.

Men du ser en lösning?
– Ja, det gör jag.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.