Johan Pehrson efter kronans nya bottenrekord: ”Sverige reas ut”

Under måndagen slog kronan ett nytt bottenrekord när en euro kostade tolv kronor. Enligt Liberalernas partiledare måste Sverige gå med i euron – snarast möjligt. "Vår valuta gör oss fattigare och Sveriges reas nu ut", säger han till Affärsvärlden.
Johan Pehrson efter kronans nya bottenrekord: ”Sverige reas ut” - Namnlös design (23)
Johan Pehrson, Liberalernas partiledare, vill se Sverige i euron snarast. Foto: TT

Det var vid 14-tiden på måndagen som kronan satte ett nytt historiskt bottenrekord när en euro kostade tolv kronor. Sedan årsskiftet har kronan tappat 7% mot euron. Ungefär lika stort är tappet mot dollarn i år.

”Under resten av året kommer kronan att vara svag, det syns ingenting som skulle ändra på det”, kommenterade SEB:s chefsekonom Jens Magnusson till TT.

“Sverige reas ut”

Den svaga kronan har åter aktualiserat frågan om svensk medlemskap i euron, men Liberalerna är ensamma i regeringen med sin linje.

“Vår valuta gör oss fattigare och Sveriges reas nu ut”, kommenterar partiledaren Johan Pehrson den nya bottennoteringen.

Han gick nyligen ut med att partiet vill se att Sverige går med i euron senast 2028. Vägen dit anser Pehrson är en ny Calmforsutredning likt den som genomfördes under 1990-talet.

“Det första som behöver göras är att på nytt utreda frågan om svenskt euromedlemskap. Mycket har hänt sedan Calmfors utredde frågan i mitten av 90-talet och argumenten för att gå med i euron har bara stärkts. Ju längre vi väntar desto fattigare blir Sverige. Liberalerna har en plan för hur vi ska kunna bryta vårt utanförskap och bli fullvärdiga medlemmar i EU”, säger Johan Pehrson.

Svalt intresse från Kristersson

Något större intresse för en ny utredning visar dock inte de andra regeringspartierna. Under tisdagen säger statsminister Ulf Kristersson i en intervju att frågan inte är aktuell.

”Vi har inget nytt ställningstagande i den frågan. Vi var på ja-sidan i folkomröstningen och den förlorade. Efter det har inte frågan varit aktuell och jag tycker inte att den är aktuell just nu heller. Men det är bra att diskussionen förs”, säger han till Di.

Om det svaga intresset från andra partier i Tidöavtalet säger Johan Pehrson:

“Om Liberalerna hade fått bestämma själva hade vi redan varit med i Nato, vi hade redan haft ny kärnkraft och vi hade redan haft språkkrav för medborgarskap. Jag är övertygad om att andra partier förr eller senare ansluter sig till vår linje – även om euron.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.