Johnson & Johnson ska delas upp i två bolag – aktien stiger

Amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson planerar att dela upp verksamheten i två separata bolag, rapporterar Wall Street Journal.
Johnson & Johnson
Foto: Chris O'Meara/TT
Planen är att knoppa av konsumentvarudivisionen som säljer varumärken som Band-Aid, Tylenol och Baby Powder inom 18-24 månader säger vd Alex Gorsky i en intervju med affärstidningen.

I ett pressmeddelande från bolaget framgår det att konsumentvarudivisionen också kommer att vara ett noterat bolag. Det är ännu oklart vem som kommer att leda divisionen. Det framgår också att Alex Gorsky kommer att bli styrelseordförande för kvarvarande J&J som fokuserar på läkemedel medan ny vd blir Joaquin Duato, idag vice styrelseordförande. Duato tillträder den 3 januari 2022.

J&J delar upp bolaget för att verksamheterna, kunderna och marknaderna har divergerat kraftigt under de senaste åren.

”Den bästa vägen framåt för att säkerställa hållbar tillväxt på lång sikt och bättre möta patienternas och konsumenternas krav är att ha vår konsumentverksamhet som ett separat hälsovårdsföretag”, säger Gorsky.

Detaljerna kring uppdelningen, vad det nya bolaget ska heta och vem som ska leda verksamheten har inte fastställts i dagsläget.

Beskedet kommer efter att konkurrenter som Pfizer och Merck & Co sålt av sina konsumentverksamheter för att fokusera på de mer snabbväxande verksamheterna inom läkemedel.

Johnson & Johnson stiger 5% i förhandeln i USA.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets