Miljardsmäll att vänta för julhandeln

För första gången på tio år väntas julhandeln se minskande intäkter, enligt HUI Researchs senaste julhandelsrapport.
Miljardsmäll att vänta för julhandeln - JULHANDEL
Foto: Johan Nilsson / TT

Årets tapp väntas bli på tre procent, vilket innebär att försäljningen kommer att hamna i nivå med julen 2021. Mätt i absoluta tal handlar det om ett bortfall på 2,5 miljarder kronor under december, jämfört med förra året.

”Det är ekonomiskt tuffa tider för många, samtidigt som hushållen vill fira jul som vanligt. Julmat och julklappar kommer att inhandlas, men mer planerat och till en billigare peng, substitutjulen är på ingång”, säger Joakim Wirén, analytiker på HUI Research.

HUI har också gjort en prognos i löpande och fasta priser för i år. Det senare avser försäljningsutvecklingen rensat för prisförändring. Försäljningen i löpande priser väntas minska med 3 procent, medan nedgången i fasta priser bedöms bli hela 7%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.