Kan kavalleriet rycka ut igen?
Thomas Friedman är förmodligen vår tids mest kände kolumnist. Han skriver för New York Times och är upphovsman till det nu fem år gamla mästerverket “The World is Flat”. Hans senaste bok, “Hett, platt och trångt” slår an en delvis annan ton. Temat här är inte så mycket globaliseringen, som ju är ett etablerat och odiskutabelt faktum. I stället ligger fokus på hållbar utveckling.
Avstampet tas i den nedslitna amerikanska infrastrukturen, som kontrasterar mot spatiösa flygplatser, blänkande skyskrapor och nya snabbtåg och motorvägar i Asien och delar av Europa. Friedman ser sina landsmän som Familjen Flinta. Invånarna i städer som Singapore och Köpenhamn betraktas däremot som “Jetsons” som färdas i överljudsfart. Det är lite perspektivlöst. Affärskvarteren i Shanghai och Peking är glänsande just för att de är splitter nya – precis som USA:s flygplatser, motorvägsnät och affärscentra imponerade på besökare när de var nya för 30-40 år sedan. Beskrivningen har dock ett syfte och det ska vi återkomma till.
Friedmans skildring av världens tillstånd är välavvägd. Han pekar på befolkningsutvecklingen. 2007 fanns 6,7 miljarder människor och 2050 är vi 9 miljarder. När det gäller klimatfrågan är resonemanget behärskat. Han berömmer de initiativ som företag och hushåll tar för att spara på miljön. Men han konstaterar också att satsningarna är en droppe i havet jämfört med den klimatpåverkan som kommer av Kinas, Indiens och Brasiliens industrialisering och urbanisering.
Författaren anser att vi inte kan räkna med att politiker, konsumenter eller miljörörelser kan rädda oss undan en klimatkatastrof. Räddningen kommer i stället från det amerikanska näringslivet! Innovationer ska klara uppgiften. General Electrics erfarne vd Jeff Immelt jämför i boken de snabbare innovationscyklerna inom it och medicinsk teknik med kolkraftverken som i grunden ser ut som de gjorde på 1970-talet. Friedman kräver bättre förutsättningar för innovation i klimatets tjänst. Han menar att vi måste “…mobilisera det mest effektiva systemet för omstörtande innovation och kommersialisering av nya produkter som någonsin skapats på jorden – den amerikanska marknaden”.
Det är en nyttig påminnelse. USA må vara nere för räkning vad gäller statsfinanser och sysselsättning. Men dess teknikföretag dominerar alltjämt i världen. Friedman vill väcka amerikanerna för ny, grön teknologi och på så vis finna “ett gemensamt syfte” för nationen på samma sätt som när den vann det kalla kriget. Återstår att se om kavalleriet kan rycka ut även denna gång.
_______________________________________________________
Hett, platt och trångt
av Thomas Friedman.
Förlag: Voltaire Publishing.
Cirkapris: 167 kr.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.