KI: Vore bättre att lämna räntan oförändrad

Riksbanken väntas besluta om att höja reporäntan till 0,00 procent vid mötet i december, men konjunkturavmattningen och svaga inflationsutsikter talar för att det hade varit bättre att lämna reporäntan oförändrad. Det skriver KI i sin konjunkturprognos på onsdagen.

I prognosen i oktober var KI:s bedömning att reporäntan inte skulle höjas vare sig i år eller nästa år.

Riksbankens signalerade i för att nästa räntehöjning, till 0,00 procent, ”mest sannolikt” skulle höjas i december. räntebanan antydde därefter endast en marginell uppgång till 0,13 procent fjärde kvartalet 2022.

KI noterar dock att räntehöjningen, om den genomförs, är i linje med marknadens förväntningar, och ”höjningen bedöms därmed inte få några större effekter på växelkursen”.

Enligt KI:s prognos bedöms Riksbanken därefter lämna reporäntan oförändrad på 0,00 procent till och med 2022, trots nedgången i inflationen under 2020 och 2021 och ett minskat resursutnyttjande.

”År 2023 inleds en serie höjningar av reporäntan. Ekonomin är då nära konjunkturell balans och inflationen är nära inflationsmålet”, skriver KIOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.