Kinas centralbank uppmanar banker i Shanghai att påskynda fastighetsutlåningen

Den kinesiska centralbankens regionkontor i Shanghai har uppmanat kommersiella banker att påskynda utlåningen till fastigheter. Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.
Kinas centralbank uppmanar banker i Shanghai att påskynda fastighetsutlåningen - pboc-affarsvarlden-700_binary_6868208.png
Bankerna uppmanas att säkerställa tillväxt i både bolån och lån till fastighetsutvecklare under de kommande månaderna, enligt uppgifterna.

Åtgärden uppges vara ett tecken på att fastighetsinbromsningen även börjat sprida sig till de större kinesiska städerna. Medan de flesta fastighetsförsäljningar sker i mindre städer, så kallade tier 3- och tier 4-städer, brukar stora metropoler som Shanghai ofta vara en mätare på hur förtroendet är bland köpare.

Fastighetssektorn står för cirka en fjärdedel av Kinas ekonomiska produktion. Samtidigt har den på senare tid varit en oroskälla för Peking eftersom många fastighetsutvecklare dras med låg likviditet och stora skulder. I höstas fanns det en stor oro på marknaden över vilka realekonomiska effekter en potentiell kollaps av största aktören Evergrande, som dras med skulder på över 300 miljarder dollar, skulle kunna få i Kina.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets