Kinnevik stiger på besked

Stockholmsbörsen har inlett onsdagshandeln på minussidan i likhet med de ledande Europabörserna. Två delårsrapporter inkom innan öppning och Kinnevik handelsstoppades med anledning av noteringen av Rocket.

SIX Generalindex var vid klockan 10.05 ned med 0,3 procent till 427 och OMXS30-index sjönk 0,3 procent till 1.378. Omsättningen var 1,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 2,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

”Börserna stängde i negativt territorium på tisdagen och nedgångarna har fortsatt i Asien på onsdagen. De amerikanska börserna har haft ett tydligt tapp i momentum de senaste veckorna och retirerat från rekordnivåer, samtidigt som amerikanska 10-årsräntan nu stigit till den högsta nivån på 4 veckor”, skriver IG Markets i ett morgonbrev.

Kinnevik handelsstoppades strax innan öppning med anledning av Frankfurtnoteringen av portföljbolaget Rocket Internet. Som det tidigare spekulerats i kommer Rocket noteras under 2014 och siktar på att ta in 750 miljoner euro vid noteringen.

Rocket avser att använda intäkterna från börsnoteringen för att finansiera sin framtida tillväxt genom att lansera nya företag samt ytterligare investeringar i sina befintliga företag.

Kinnevik steg 1,1 procent efter att handeln återupptagits vid 10.00.

Clas Ohlsons delårsrapport för det första kvartalet inkom under morgonen. Resultatet före skatt landade på 102 miljoner kronor, under analytikernas förväntningar på 116 miljoner.

Samtidigt fortsatte försäljningen upp i augusti med en ökning på 9 procent till 611 miljoner kronor trots en negativ kalendereffekt om cirka två procent.

Att rörelseresultatet dessutom blev 13 procent lägre än konsensusprognosen motiverar en kursnedgång om 3-4 procent i dagens handel, räddat av en solid försäljningstrend, spådde Handelsbanken i ett marknadsbrev efter rapporten. Aktien var ned 1,3 procent efter en dryg timmes handeln.

Bättre gick det för SAS som lyckades överraska analytikerna positivt med ett resultat före skatt som inkom på 756 miljoner kronor, mot förväntade 650 miljoner. Samtidigt steg trafiken med 9,6 procent under kvartalet. SAS upprepade sin helårsprognos i rapporten.

Aktien har stigit 11 procent som öppningshandelns kursvinnare.

I går kväll svensk tid släppte it-jätten Apple produktnyheter som nya Iphone 6 och Iphone 6 plus samt Apple Pay som är en ny mobil plånbok.

Seamless Distributions har tappat 7,2 procent som öppningshandelns förlorare. Det svenska bolaget är ett av de företag som utvecklar mobila betalningar och har utvecklat en app som läser av QR-koder. Seamless vd kommenterade igår kväll Apples besked och välkomnade då stora aktörers intåg i den mobila betalbranschen.

Nordic Mines meddelade under morgonen att man nu erhållit betalningar för nya aktier i företrädesemissionen. Driften vid Laiva kan därmed återupptas omgående. Aktien ökade på 10 procent.

RBC Capital Markets har inlett bevakning av svenska teleoperatörer. Tele2 får rekommendationen underperform och en riktkurs på 88 kronor, medan Com Hem får rekommendationen outperform och riktkursen 76 kronor. Millicoms rekommendation blir outperform med en riktkurs på 730 kronor.

Tele2 och Com Hem sjönk 0,7 procent vardera medan Millicom var upp 0,2 procent.

Credit Suisse har också sänkt rekommendationen för Stora Enso till underperform från tidigare neutral. Aktien sjönk 2,7 procent.

SKF har inlett sin kapitalmarknadsdag och i eftermiddag väntas siffror över grossistlager i USA.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.