Klarnas IPO-strategi: Sätter upp ett moderbolag i England

Klarna krattar manegen inför börsnotering - ritar om koncernstrukturen.
Klarnas IPO-strategi: Sätter upp ett moderbolag i England - Klarna styrelsebråk
Klarna ritar om koncernstrukturen som en del i kommande börsnotering. På bilden syns Sebastian Siemiatkowski, VD på Klarna

Även om Klarna inte meddelat någon tidpunkt för en framtida börsnotering har tidigare uppgifter indikerat att den kan ske under tredje kvartalet 2024.

Nu tar betaljätten ett kliv framåt i IPO-processen genom att förbereda sig på att flytta moderbolaget från Sverige till andra sidan Nordsjön.

Klarna skapade redan i november 2022 det brittiska bolaget Klarna UK II plc. I december 2023 fick man igenom ett namnbyte och bolaget heter sedan dess Klarna Group plc.

Planerna är nu att aktierna från det nuvarande svenska moderbolaget, Klarna Holding, ska bytas ut mot aktier i det tilltänkta brittiska moderbolaget. Enligt uppgifter till Affärsvärlden ska bytet av aktier mellan bolagen vara färdigt i maj 2024.

Bland de som är registrerade som ”Directors” i det brittiska bolaget återfinns stora delar av Klarnas nuvarande styrelse, däribland VD Sebastian Siemiatkowski.

Klarna kommer efter ändringen av bolagsstrukturen fortsätta att bedriva sin verksamhet i Sverige genom holdingbolaget. Ingen påverkan på de anställda i Sverige har aviserats.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets