Kommentar: Utnämningen av Hessius inte okontroversiell
På pappret är valet av Kerstin Hessius enkelt. Ekonomi24 pekade ut Hessius som trolig efterträdare redan timmarna efter det att Carl Johan Högbom lämnat VD-jobbet den 27 november förra året. Hessius var också OM:s förstahands val.
Tre saker talar för Kerstin Hessius. Hon har gedigen erfarenhet från kapitalmarknaden, dels genom chefskapet för Alfred Berg Transferator, dels genom arbetet som vice ordförande i Riksbanken.
Hon har pondus och integritet, något som kan behövas för att bryta igenom de osynliga murarna i de politiska maktstrukturerna både i Sverige, Norden och resten av Europa. Till detta kan läggas erfarenhet av ledarskap, främst i sin roll som framgångsrik VD för ovan nämnda Transferator.
Men det finns en annan sida av Kerstin Hessius. Med räntorna i kroppen har hon begränsad erfarenhet av aktiemarknaden, om ens någon alls. Hon satt visserligen med i koncernledningen för Alfred Berg när företaget togs över av ABN Ambro, men frågan är om det räcker. Skillnaden mellan aktier, derivat och räntor handlar mer om förhållningssätt än kunskap. Att driva handeln i aktier utgivna på 400 olika bolagsnamn är en helt annan sak än köpa och sälja standardiserade penningmarknadsinstrument.
”Min roll blir att driva en marknad som fungerar så bra att låntagare och placerare möter varandra”, sade hon själv i en kommentar från Sri Lanka där hon befann sig under måndagens presskonferens.
Med ett sådant uttalande är det helt enkelt tveksamt om Kerstin Hessius älskar spelet på aktiemarknaden på det sett som den gamle börschefen Bengt Rydén gjorde.
Frågan är förstås om OM kunnat hitta en person med Kerstin Hessius profil men som även haft erfarenhet från aktiemarknaden. Kanske var det för svårt att säkerställa oberoende och trovärdighet hos de kandidater som haft fingrarna för djupt ner i syltburken.. Hessius är av naturlig skäl obefläckad.
Utmaningar finns dock. De spänner över hela fältet från förlängda öppettider, kritiken mot börslistan Attract 40, regelverkets anpassning till resten av Europa och betydelsen av att upprätthålla förtroendet för Stockholmsbörsen som marknadsplats. Mycket pekar också på att Hessius jobb kommer att skilja sig från det som hennes företrädare haft. Exempelvis blev Stockholmsbörsen nyligen av med prefixet OM, i ett led att tydliggöra marknadsplatsens självständiga ställning gentemot det börsnoterade moderbolaget.
”Kerstin Hessius kommer förstås att vara mer självständig än en vanlig dotterbolagsvd. Som VD för Stockholmsbörsen har hon också ett samhällsansvar”, säger Per E Larsson. Högst på Per E Larssons önskelista står fortfarande samarbete med andra europeiska börser. På presskonferensen pekade han återigen Euronex och Deutsche Börs som de två börser som vid sidan av OM som är mest drivande i konsolideringen av de europeiska aktiemarknaderna. Han ville dock inte kommentera pressuppgifter om nya närmanden mellan tyskarna och britterna. Om Kerstin Hessius är rätt person att driva det spelet vet vi inget om. Här har hon ingen tidigare erfarenhet.
Kerstin Hessius tillträder formellt som VD för Stockholmsbörsen i augusti. Hon lämnade Riksbanken i i oktober förra året och var egentligen skyldig att sitta i karantänunder ett helt år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.