KONJUNKTUR: Hack i kurvan
Efter förra veckans statistik ser läget i den svenska ekonominbättre ut igen. Både industriproduktion och orderingång stegkraftigt i september och tog därmed igen hela sommarens nedgång.Industriproduktionen föll ju tre månader i följd under juni,juli och augusti och det såg faktiskt ut som omindustrikonjunkturen redan hade vänt nedåt.Även orderingången ser ut att ha återhämtat sig efter en svagutveckling under de senaste månaderna. Enligtseptemberstatistiken ligger industriproduktionen nu ett parprocent högre och orderingången på samma nivå som i maj.Det innebär att sommarens svacka verkligen bara ser ut som etttillfälligt hack i industrins uppgång. Det innebär också attbilden stämmer åtminstone litet bättre med annan statistik.
Konjunkturbarometern, som bygger på en enkät till ett stortantal industriföretag, har ju visat på en stabil uppgång inomindustrin under det senaste halvåret. Den har visserligennackdelen att den bara är en kvalitativ undersökning. Företagensvarar på om till exempel produktion och order ökar, minskareller är oförändrade. Därför kan resultatet egentligen intejämföras direkt med SCB:s statistik. Men utvecklingen under desenaste månaderna skilde sig så mycket att det helt enkelt integick ihop.Konjunkturinstitutet (KI), som presenterade en ny prognos iförra veckan, är uppenbarligen inte särskilt oroligt för attkonjunkturen redan skulle vara på väg att försvagas. KI harjusterat ner prognosen för årets BNP-tillväxt något, till 3,6procent, men prognosen för nästa år har reviderats upp med drygten halv procentenhet till en tillväxt på 3,8 procent.Även sysselsättningsökningen har ju bromsats upp en del under desenaste månaderna. KI har därför fått dra ner prognosen förårets sysselsättning en del, men samtidigt menar KI att även detbara är tillfälligt.Framåtblickande indikatorer, som nya lediga platser och varselom uppsägningar, pekar mot en fortsatt stark arbetsmarknad.Dessutom borde sysselsättningen inom industrin, som har minskatunder det senaste året, vända uppåt nu när den internationellakonjunkturen stärks igen.
KI:s prognos sträcker sig fram till och med år 2001 och så långtser det mycket bra ut för den svenska ekonomin. Då börjarekonomin dämpas något, framför allt på grund av att vi närmaross kapacitetstaket, men tillväxten kan enligt KI ändå bli treprocent. Trots tre år med så snabb tillväxt väntas inflationeninte ens nå upp till två procent under denna period.Det betyder dock inte alls att den svenska ekonomin har kommitin i någon slags ny era, med ständigt hög tillväxt och låginflation. Uppgången är delvis en återhämtning efter 1990-taletssvaga utveckling. Det finns fortfarande lediga resurser ochekonomin kan därför växa relativt snabbt utan att inflationentar fart. Mot slutet av perioden räknar dock KI med att vi nårkapacitetstaket och då ökar också inflationstrycket. KI räknarmed att den starka tillväxten bland annat visar sig i väl högalöneökningar, över fyra procent, både nästa år och 2001. Det ärhögre än vad som i längden är förenligt med en inflation på tvåprocent. Ett antal tillfälliga faktorer bidrar dock till atthålla inflationen nere under de närmaste åren. Totalt beräknasreporäntan behöva höjas med en och en halv procentenhet fråndagens nivå på 3,1 procent. Men höjningarna ligger framför alltpå år 2001.
Det är flera faktorer som tillfälligt väntas hålla inflationen ischack under de närmaste åren. Det som betyder mest är att KIräknar med en förstärkning av kronan med några procent ner tillett TCW-index på strax över 120. Dessutom räknar man med attoljepriset faller från dagens nivåer runt 25 dollar ner tilltjugo dollar. Avregleringarna av el- och telemarknaderna antasockså bidra till att sänka inflationen litet grand.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.