KONJUNKTUR: Landet lagom

Den svenska ekonomin ser ännu starkare ut nu än före sommaren.Och ännu så länge syns inga inflationstendenser.

Den svenska ekonomin befinner sig just nu i den bästa avvärldar. På grund av den svaga tillväxten hittills under1990-talet finns det fortfarande lediga resurser att ta av. Detinnebär att tillväxten kan vara snabb utan att inflationen tarfart.Ett antal faktorer har bidragit till att verkligen sätta fart påtillväxten. Den överdrivna rädslan för Asienkrisen innebar atträntorna drevs ner till extremt låga nivåer. I början av åretvar ju tioårsräntan till och med nere under fyra procent. Densvaga kronan har gjort den svenska exporten konkurrenskraftig.Dessutom kommer nu allt fler tecken på att den internationellakonjunkturen stärks. Expansiv penning- och finanspolitik harockså gjort sitt till för att sätta fart på Sverige. Hushållensinkomster ökar mer än på länge samtidigt som deras förmögenheterhar vuxit till följd av stigande värden på aktier ochfastigheter. Mot den bakgrunden är det allt annat än förvånande attSverige nu tycks befinna sig i en riktig högkonjunktur. I förra veckanmeddelade Statistiska centralbyrån (SCB) att BNP under andrakvartalet hade vuxit med 3,7 procent sedan andra kvartalet förraåret. Första halvåret blev därmed det bästa på länge. Om ingetdramatiskt och oväntat inträffar bör tillväxten under året somhelhet hamna mellan tre och fyra procent. Den stora frågan nu ärsnarast hur lång högkonjunkturen kan bli den här gången.Sommarens kraftiga ränteuppgång speglar åtminstone delvisrädslan för att Sverige är på väg in i en ny period avöverhettning.

Uppenbar risk

Ännu så länge finns det inga konkreta tecken på det. I juli föllju till och med priserna med nästan en halv procent och det fickbörsen och räntemarknaderna att ta ett riktigt glädjeskutt. Mensamtidigt finns det ingen anledning att vara särskiltoptimistisk på längre sikt. Vi har ju inte gjort mycket för attfå arbetsmarknaderna att fungera bättre och risken att viåterigen hamnar i en spiral av stigande löner och priser äruppenbar. Men det dröjer nog som sagt och utsikterna för det närmasteåret ser strålande ut. Hushållen ser av förståeliga skäl mycket ljustpå framtiden. SCB:s så kallade CCI-indikator, en sammanvägningav förväntningarna på Sveriges ekonomi, den egna ekonomin ochplanerna på inköp av kapitalvaror, steg i juli till den högstanivån sedan dessa mätningar inleddes 1993. Bilförsäljningenfortsatte också att öka snabbt med nästan tjugo procent jämförtmed samma månad förra året i juli.Inom industrin ser det minst lika bra ut. Industriproduktionenhar vänt uppåt och ökande orderingång talar för att det bara ärbörjan. Konjunkturinstitutets barometer för andra kvartaletvisar att de mycket positiva förväntningarna tidigare under åretfaktiskt har infriats. Det enda negativa som har presenteratsunder den senaste tiden är att det så kallade inköpschefsindexföll tillbaka en del i juli. Men det är förmodligen mest ensäsongseffekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF