Konkurserna rekordlåga under maj

Konkurserna var på en rekordlåg nivå under maj, visar färsk statistik från både UC och Creditsafe.
Konkurser
Foto:TT
I UC-mätningen framgår det att konkurserna minskade med 26% jämfört med samma tidpunkt 2019. Detta gäller samtliga branscher inom statistiken, inklusive detaljhandel och transport där konkurserna föll med 34 respektive 38%.

”Att konkurserna inom de flesta branscher fortsätter att minska jämfört med i fjol är inte förvånande, utan en följd av olika åtgärder och stödpaket. Men vad som är intressant är att siffrorna inom flera stora och hårt drabbade branscher i nuläget är lägre än innan pandemin, det vill säga maj 2019. Vad vi ser är troligtvis en effekt av att svagare aktörer och affärsmodeller slogs ut tidigt i krisen”, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Creditsafe rapporterar om att 506 bolag gick i konkurs under maj, vilket är en minskning med 25 procent från samma period året innan och den lägsta siffran sedan 2008. Stödpaket och skattelättnader pekas ut som skäl till minskningen, men det höjs också ett varningens finger.

”Det blir avgörande på vilket sätt som stödpaketen ska betalas tillbaka. När pandemistöd och skatteanstånd släpper ska tusentals företag med likviditetsproblem betala tillbaka sina skulder, totalt 45 miljarder kronor. Dessa företag riskerar konkurs under hösten om det inte finns en tydlig plan från regeringens håll”, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets