Konkurserna steg med 30 procent under december

Andra vågen av pandemin slår ut företag som levt på marginalerna. Under månaden registrerades 596 aktiebolag i konkurs, vilket kan jämföras med 458 i december förra året.
Restaurangbranschen har haft det riktigt tufft under pandemin. Även åkerier och taxibolag har drabbats hårt.

Antalet konkurser steg med 30% under december. Detta enligt data från Creditsafe.

Under månaden registrerades 596 aktiebolag i konkurs, vilket kan jämföras med 458 i december förra året.

– Att året slutar med denna markanta ökning av konkurser med hela 30% är ett tecken på att den andra vågen av pandemin med nya restriktioner börjar slå ut de företag som under en längre tid levt på marginalerna. Dessa företag har kämpat in i det sista men tvingas nu att ge upp och konkurs blir den enda utvägen, säger Henrik Jacobsson, VD för Creditsafe.

Han fortsätter:

– Många kommer att minnas konkursåret 2020 som året då många livsverk krossades och gick upp i rök över en natt samt ett år där de företag som redan hade det tufft försvann tidigt under året. Redan under tidig vår kunde vi se vilka branscher som skulle anses vara högriskbranscher under pandemin, rese, hotell- och restaurangbranschen var ett exempel. Nu med facit i hand kan vi se att restaurangbranschen var den som drabbades hårdast och ökade i antal konkurser med 45% jämfört med 2019. Andra branscher som haft det tufft är verksamheter inom transport, så som åkerier och taxibolag.