Konkurskräck på obligationsmarknaden
För placerare som vågar ta risker ger det goda möjligheter att tjäna pengar, något som kan vara lockande nu när börsen antingen faller eller går sidledes.
Bara om företaget går i konkurs uppstår förlust, och det först om det inte går att sälja företagets tillgångar för att täcka lånen.
Statistik från den amerikanska obligationsmarknaden visar att räntespreaden mellan företagsobligationer och amerikanska statsskuldväxlar är den högsta någonsin, åtminstone sedan företagsobligationer blev en marknad på 1980-talet. Förra veckan, drygt tre veckor efter terrorattacken mot World Trade Center, låg räntespreaden för en obligation med god kreditvärdighet (men utan stjärnstatus i form av olika A:n) på 360 punkter. Det betyder att investerarna krävde 3,6 procents extra ränta på lån utgivna av företag som Electrolux och Stora Enso.
I mitten av 1990-talet nöjde sig samma kollektiv av amerikanska obligationsköpare med 125 räntepunkter i kompensation. Förra gången det var verklig krisstämning på obligationsmarknaden, 1987, låg spreaden som högst på 320 punkter. Mönstret i Europa är likartat även om den europeiska eurobondmarknaden bara varit igång några år.
”Givet att man inte tror på ett totalt sammanbrott för världsekonomin så är det bra timing att investera i företagsobligationer på dessa nivåer”, säger Thomas Kristiansson, chef för ränte-och valutaförvaltning på SEB Invest.
Handelsbanken har i sitt senaste veckobrev listat de största svenska låntagarna på den europeiska obligationsmarknaden. Totalt finns lån på cirka 80 miljarder kronor. Att räntan på Ericssons lån rakat i höjden har redan blivit en följetång. Den svenska telekomjätten drogs redan förra hösten med i den kreditkrasch som drabbade både tillverkare av teleutrustning och teleoperatörer.
I slutet av förra veckan handlades Ericssons lån på 650 miljoner euro och med förfall 2004 till 284 punkter, dvs 2,84 procentenheter över en kombination av tyska statsobligationer och så kallade ränteswappar. Med en tysk fyra-åring på cikra 3,70 procent och motsvarande swappränta på 0,3 procentenheter hamnar räntan på Ericssons obligation strax under 7 procent. Det är en bra avkastning för den som vågar chansa på att svenskt näringslivs verkliga flaggskepp trots allt inte tillåts gå i konkurs. Inte ens Nobel Industrier gick ju i konkurs i början av 1990-talet.
Bäst affär hittills på Ericsson kunde en investerare göra i början av september, när den holländska teleoperatören KPN fick problem. Då steg räntan på Ericssons obligation tillfälligt upp till 450 punkter. Till kaoset bidrog även rykten om Ericssons egna likviditetsproblem.
En senaste månaden har ränteoron även spritt sig till vanliga industriföretag. ABBs obligationsresa under fredagen hör till de mest spektakulära hittills. Schweiziska rykten om likviditetsproblem fick ABB-aktien att falla som en sten på börsen och investerarna att fly ABBs lån. En obligationshandlare på SEB i London beskriver händelseförloppet per e-post till Ekonomi24.
”Under fredagen såg jag ett bud på 230 punkter men ryktet säger att det var bud på 500 punkter när paniken var som värst. Idag (måndag) har S&P upprepat ABBs kreditvärdighet – och kom ihåg att detta är ett företag med AA-/Aa3!! Så nu damsuger institutionella investerare marknaden . Strax efter lunch handlades obligationen till 95 punkter. Vilken rullskridskofärd!!”,skriver SEB:s räntehandlare.
Så sent som i somras handlades ABB:s lån på 300 miljoner euro med förfall 2003 till en spread på 25 punkter mot tyska statspapper.
En förklaring till oron som drabbat ABB är förstås förra veckans kris i det schweiziska flygbolaget Swissair. Återigen blev investerarna påminda om att även ”fina” företag i ”stabila” länder kan gå över styr. Swissairs flygplansflotta är sannolikt inte lättsåld i dagens marknadsklimat.
Ett annat exempel på ett företag som bemöts med skepsis är det skuldtyngda finska Sonera. Soneras lån på 1000 miljoner euro och med förfall 2005 handlades förra veckan till 1073 punkter. Det betyder att placerarna tror att riksen för konkurs är 11 procent. Så sent som i augusti handlades Sonera-obligationen till 200 punkter. Även Sonera-aktien har fallit kraftigt.
För kreditvärderingsinstituten är svårigheten att reagera tillräckligt snabbt på ändrade marknadsförutsättningar ett återkommande problem. Deras varningsrop i form av nedgraderingar kommer ofta långt efter det att aktiemarknaden dragit öronen åt sig och handlat ner företagets aktie. ABB-aktien har fallit kraftigt under sommaren. Måndagens aktiepris på 65 kronor är det lägsta sedan början av 1990-talet. Ökad räntespread på företagets obligationer kommer nu som nästa steg.
Måndagens bekräftelse från S&P:s över ABBs kreditvärdighet innehöll också en brasklapp, att ”ABBs nuvarande kreditbetyg beror på hur framgångsrikt ABBs program för kostnadsbesparingar är liksom företagets fortsatta förmåga att reagera snabbt på en sämre marknadsutveckling”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.