Köp blivande utdelningsadel

Castellum är inte långt lika låne- och transaktionsberoende som börsens fastighetsbolag i allmänhet. Det ger en bra aktie för den som söker pålitlig utdelningsstabilitet.
Köp blivande utdelningsadel - aktier-index-penna-affarsvarlden-700_binary_6895032.jpg

KÖP Castellum brukar kallas för fastighetsbolagens mellanmjölk. En träffande beskrivning, om den syftar på kassakon som växer mer kontrollerat än flertalet ränteberoende konjunkturklippare i sektorn.

Bolagets överordnade huvudmål är att växa förvaltningsresultatet per aktie med 10 procent årligen, men denna tvåsiffriga tillväxt ska ske utan att ta stora risker med aktieägarnas pengar via belåning.

Förvaltningsresultatet per aktie ökade under 1997–2017 med imponerande 11 procent i årligt snitt. Ökningarna om 5 respektive 7 procent per aktie av hyresintäkter samt driftnetto, fastigheternas obelånade överskott, vittnar om gnet, stegvis förbättring och målmedvetna återinvesteringar. Två decenniers nedåttrendande räntor har alltså inte varit huvuddrivare av Castellums jämna kassaflödes- och utdelningstillväxt.

Utdelningen per aktie har höjts under samtliga bolagets 20 börsår. Det skulle förvåna börsredaktionen om Castellum om fem år inte är en så kallad utdelningsaristokrat, som höjt utdelningen 25 år på raken. Castellums utdelningar har lockat över 38 000 aktieägare. Huvuddelen av kapitalet ligger hos institutioner och den 50 procentiga andelen utlandsägande är ovanligt hög för ett Sverigefokuserat fastighetsbolag.

På Affärsvärldens närtidsprognos är Castellums portfölj rimligt värderad. Den lågbelånade löpande förvaltningen köps för en p/ffo-multipel som faller från under 15 för 2017 till 13 för 2019. Den ordinarie utdelningen väntas öka direktavkastningen från dagens 4 till närmare 4,5 procent på två år.

På nedsidan bör investerare ta höjd för riskerna med att senare års väldigt expansiva svenska fastighetssektor varit påeldad av nollränta. Därtill väntas kommande förslag kunna göra beskattningen av svenska fastigheter mindre gynnsam än i dag. Det senaste året har börsredaktionen redan tagit det säkra före det osäkra genom säljråd i dyrare storbolag med högre risk, som Fabege (på nya tjänsten Affärsvärlden Analys+) och Sagax.

Affärsvärlden låter strategiskt vett på bolagsnivå få väga tyngre än marknadstaktik kring sektorn. Castellum får köpråd som långsiktig sparaktie. Ur ettårsperspektivet sätts en riktkurs på 165 kronor.

Det här är en sammanfattning av analysen Långsiktigt läge i utdelareÖverbelånade och transaktionsintensiva bolag är ett återkommande inslag i fastighetssektorn. Men inte i Castellum – som i stället fokuserar på det som kan förbättras internt. Det ger en bra aktie för den som söker utdelningsstabilitet..

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.