Köper en ifrågasatt aktie

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen utnyttjar svackan i en pressad aktie och tar position.

Telias bokslut överraskade med oväntat starka kassaflöden och höjd utdelning från 2 kronor till 2,30 kronor. Utdelningsöverraskningen, som vi spekulerade kring igår, bidrog till att lyfta aktien med nära 4 procent. Direktavkastningen är nu cirka 6 procent, vilket i våra ögon är högt och borde ge utrymme för en fortsatt uppvärdering över 40-kronorsnivån. Avkastningsportföljen behåller innehavet.

GOD DIREKTAVKASTNING I TILLVÄXTBOLAG

Exponering mot svenska konsumenter framstår som en av de minst åtråvärda på börsen för tillfället. Dels är konsumenterna hårt skuldsatta och räntekänsliga, dels viker bostadsmarknaden. Lägg därtill pressen från e-handeln och det blir lätt att undvika hela sektorn.

Även om Avkastningsportföljen i mångt och mycket delar oron, så kan det vara värt att ha viss exponering mot svenska konsumenter – om priset är rätt. Och det bedömer Avkastningsportföljen är fallet i en detaljhandlare som inte rosat marknaden de senaste två åren: Byggmax.

Bygghandlarens nya ledning har dragit tillbaka mycket av den tidigare ledningens spretiga tillväxtinitiativ, städat upp i det misslyckade förvärvet av Skånska Byggvaror, stängt fyra butiker i Finland, ökat fokus på bolagets starka kärnkoncept samt fått e-handeln lönsam. Efter två år i rad med svag omsättningsutveckling i jämförbara butiker (+0,8 procent respektive -0,1 procent) är det upplagt för bättring. Av bokslutets vd-ord framgår tydligt att tillväxt är i fokus i år.

”För 2018 kommer fokus för Byggmax-segmentet i ökande grad vara tillväxt. Vi har som målsättning att öppna 20 nya Byggmax-butiker (varav ca 5 är det mindre formatet) och därmed dubbla den historiska expansionstakten. Vår e-handel kommer fokusera på tillväxt, nu till god lönsamhet och vi planerar att expandera Byggmax trädgårdskoncept till ytterligare cirka 10 butiker”, skriver Mattias Ankarberg i bokslutet.

Byggmax finansiella mål är att växa organiskt med 10–15 procent per år med en ebitda-marginal på 9–10 procent. Trots ett svagt 2017 föll ebitda-marginalen, exklusive engångsposter, bara marginellt till 8,9 procent. Men det vi tar fasta på är att Byggmax-segmentet, exklusive engångsposter, ökade ebitda-marginalen från 9,7 till 10,4 procent – den högsta nivån på fem år.

Konsensusförväntningarna för de närmaste åren pekar enligt Factset på 5–6 procents omsättningstillväxt och en ebitda-marginal på 9,2–9,4 procent. Det är relativt modesta förväntningar. Och på dessa förväntningar är ev/ebita bara cirka 9–10 för 2018 och 2019. Lägg därtill att vårens utdelning höjdes till 2,50 kronor (2,40), vilket ger en direktavkastning på goda 5,2 procent.

Noterbart är också att flera ledningspersoner köpt aktier under hösten och vintern. Efter bokslutet passade såväl vd som e-handelschefen på att öka innehaven med 5 000 respektive 10 000 aktier. Därtill tecknade stora delar av ledningen i våras optioner som ger rätt att köpa aktien för 67,50 kronor från juni–december 2020.

Till Byggmax favör talar dessutom att bolagets omsättning är mindre känslig än byggmarknaden i stort, givet den stora exponeringen mot konsument/gör-det-själv/renovering snarare än nybyggnation.

Avkastningsportföljen gillar förutsättningarna och bedömer att Byggmax kan överraska positivt i år. 1 300 aktier köptes till fredagens stängningskurs på 48,10 kronor.

Nedan portföljen efter fredagens stängning.

ap_close_26jan.PNG 

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter:@AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på:analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco