Köpfesten består
Fortsatt köpfest. Så kan man karaktärisera årets första tio månader inom detaljhandeln. Omsättningen har ökat med 2,8 procent mätt i löpande priser, men samtidigt har volymerna i fasta priser ökat med 4,8 procent. Och även i fortsättningen ser det bra ut: HUI:s prognoser pekar på en volymökning på 5,5 procent för hela 2004 och på 5 procent 2005.
Gapet mellan fasta och löpande priser i år betyder att volymerna ökar medan priserna faller. Inte som förr bara inom radio- och tv-handeln utan inom all elektronik liksom inom livsmedel och inom kläder. Ett viktigt skäl är den svaga dollarn, som gör inköpen från utlandet, främst Asien, billigare. När inköpen blir billigare har handlarna råd att rea för att pressa upp volymerna, något som syntes redan i början av december. Sedan flera år inleds reorna på många håll långt före jul.
Men det är negativt för handeln om en för stor del av kostnadsminskningarna sipprar ned till konsumenten, eftersom lokaler och personal inte blir billigare. Prisraset riskerar att gröpa ur lönsamheten på sikt, inte minst eftersom en del av prissänkningarna också är en effekt av konkurrensen. Inom klädbranschen är trenden tydlig – det syns i börsbolag som H&M. Även inom dagligvaruhandeln har vi sett prisfall i år, och även här är konkurrensen stenhård.
– Vi tror på fortsatta prissänkningar inom klädhandeln nästa år, inte minst därför att importkvoterna försvinner och gör det möjligt att importera mer från lågprisländerna i Asien. Men inom övriga branscher bör gränsen vara nådd för prissänkningar. Vid en viss punkt upphör ju möjligheten att tjäna pengar, säger Carl Eckerdal på HUI.
Det som kan antas driva på en fortsatt hög konsumtion och ökade volymer i detaljhandeln 2005 är skattesänkningar och låga räntor. Hushållens inköpsplaner och optimistiska syn på den egna ekonomin talar också för en fortsatt stark handel.
Livsmedelshandeln lär vara fortsatt pressad, inte minst av utländska lågprisvaruhus, och för mindre och mellanstora livsmedelshandlare lär priserna, och därmed lönsamheten, vara under fortsatt press. Stora varuhus och köplador utanför städerna kan däremot se optimistiskt på framtiden. Boris Lennerhov, vd för Sveriges största varuhus, Gekås i Ullared med en omsättning över 2 miljarder kronor i år, håller med.
– Nu i november hade vi vår största ökningstakt någonsin, plus 24 procent, och sådana förändringar brukar hänga i en tid. Generellt så kommer konfektion att gå ner i pris för att vi har så kraftig dollarpåverkan, så i pengar räknar jag med 5-6 procent mer i försäljning nästa år. Räknat i volym blir det ytterligare några procent, säger Boris Lennerhov.
Avgående vd:n vid verkstads- och prylvaruhuskedjan Biltema, Per Thelin, spår en kraftigt ökad försäljning i kraft av att koncernen öppnar fem nya varuhus.
– Jag tror att handeln kommer att utvecklas i lika fin takt som i år, säger han.
Några direkta hot mot den goda handelsutvecklingen ser han inte:
– Om det sker något med räntan, oljan eller om stålpriserna stiger ytterligare kan det få effekt men vi jobbar i en relativt konjunkturokänslig sektor.
Andra frågor som kan prägla detaljhandeln nästa år är striden om deltidsanställningarna. Nära hälften av alla anställda inom detaljhandeln jobbar deltid, det är ett sätt att pussla med tider och att ha flexibilitet.
Handeln behöver kunna dra in personalen de tider folk handlar, men det gillar inte facket. LO vill lagstifta om rätten till heltidsjobb. Det finns en oro bland handlare för att en sådan lagstiftning skulle leda till högre personalkostnader.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.