Köpläge i matjätten efter kursfall

Sveriges största livsmedelshandlare hackade till häromdagen. Som vanligt är det olika sidoaktiviteter som oroar investerarna. Nu laddar Ica för att köpa internet­företag.

KÖP. Ica-aktien har varit en aptitlig anrättning under det senaste halvåret. När konjunkturoro fällt banker och verkstadsbolag, den ena efter den ­andra, och tvivlen om börsens framtid har hopat sig har Ica-aktien utgjort en säker tillflyktsort. Efter midsommar, när storbolagsaktierna överlag har fallit tillbaka, har Ica-aktien sakta men säkert nått ständigt nya rekordnivåer. I början av augusti var uppgången cirka 23 procent sedan nyåret.

Halvårsrapporten från matjätten, med drygt hälften av den svenska marknaden under sig, förra onsdagen blev en väckarklocka som påminde investerarna om det riskfyllda momentet i aktieägande.

Kursen föll nära 7 procent. Man får gå tillbaka till finanskrisåren för att finna motsvarande kursras. Med ett undantag – den minnesgode ­erinrar sig säkert Ica-aktiens kraftiga kursfall på nära 12 procent i februari i förra året – den största smällen som bolaget drabbats av. Och då, som nu, är det i första hand sidoaktiviteterna inom Ica som oroar.

Dotterbolaget Hemtex redovisar fortsatta förluster. Som framgår av intervjun med vd Per Strömberg här intill finns inga omedelbara planer på att stoppa blodflödet, genom en nedläggning och/eller försäljning.

– Det tar tid att vända utvecklingen, säger Per Strömberg.

Icas bankverksamhet är nästa problem. Banken, som tidigare var en snabbväxare, har förlorat styrfart. De sammantagna intäkterna ligger i år på cirka 900 miljoner kronor, vilket strängt taget är ungefär lika stora intäkter som banken hade för fem år sedan. Värre ändå är att bankens lönsamhet sjunker. För fem år sedan redovisade banken en rörelsevinst på 200 miljoner kronor. I år når Ica-­banken i bästa fall upp till en fjärdedel av den nivån.

Bankproblemen är heller inte av övergående natur, utan ledningen lär få dras med sin haltande bank i många år till. Bankens problem skylls i första hand på Riksbankens minusräntepolitik, men också på hårdare EU-lagstiftning. Lägg sedan till Ica-bankens ambition att skaffa sig en position som försäkringsbolag, något som också tär på resultatet. Förlusterna i försäkringsrörelsen väntas hålla i sig åtminstone tre–fem år till.

Samtidigt har Icas verksamhet i Baltikum drabbats av stagnation. Försäljningen under andra kvartalet sjönk i både Litauen och Estland. I Litauen är förklaringen allra minst av övergående natur. Det är den tyska lågpriskedjan Lidls intåg i landet som pressar Icas Rimibutiker. I Estland är problemen möjligen av mer tillfällig karaktär – Ica har stängt några butiker för ombyggnad.

Huvudnumret då? Den svenska marknaden som står för 75 procent av koncernens intäkter? Jo, tack, Sverige går starkt, men inte lika starkt som tidigare. Rörelsemarginalen inom Ica Sverige under årets första halvår uppgick till 4,5 procent, strax under fjolårsnivån på 4,6 procent. Huvudkonkurrenten Axfood redovisade emellertid samma vikande tendens i sin halvårsrapport nyligen – rörelsemarginalen föll från 4,3 procent till 3,9 procent under första halvåret i år.

Ica-ledningen ser inga problem med en fallande marginal, utan menar att bolaget gör stora investeringar nu – något som måste få kosta.

– Axfood har en långsiktig ambition att nå 4 procent och vår ambition är att nå 4,5 procent. Vi har nu 4,4 procent på rullande tolv månader, säger Per Strömberg.

Inom internethandeln har Ica stora ­ambitioner, men har inte nått ändå fram. Mest påtaglig är målsättningen från 2013 om att bli marknadsledande fram till 2017. Där är Ica inte ännu. 200, lika många som för ett år sedan, av över 2 000 butiker säljer över internet. På pluskontot märks att handeln ökat med cirka 50 procent på ett år. Det betyder att ungefär två procent av försäljningen sker online i de butiker som använder internet.

Nu petar Ica in mer pengar för att förverkliga sina internetdrömmar. Livsmedelskedjan startar en uppfinnarverkstad, en innovationskuvös kallad IcaX, med ambitionen att utveckla olika digitala kundlösningar. Den handfull personer som jobbar där väntas få sällskap av fler framöver.

– Vi kommer att nyanställa och vi kommer också potentiellt att göra förvärv, inte av internetförsäljningsbolag utan snarare teknikbolag, men det ligger längre fram i ­tiden. Men poängen är att vi ska kunna göra det också, säger Strömberg.

Det är nu fyra år sedan nederländska livsmedelsjätten Royal Ahold sålde sin storpost i Ica till det dåvarande Hakon Invest, det ägarbolag som sedan dess heter Ica-gruppen. Samtidigt klev Industrivärden in som ny storägare.

Tanken att Ica-aktien skulle utgöra en pusselbit i en kommande internationell strukturaffär har därmed definitivt lagts på hyllan.

Ica-gruppen, som i kraft av stabil försäljning och rörelsevinst på hemmaplan, länge var högre värderad än andra storbolag ­värderas numer av analytikerkollektivet till p/e-tal på 15–16 för i år, lägre än genomsnittet för storbolagen på börsen.

Det är omotiverat. Aktien är en Affärsvärlden-favorit och sedan i november förra året har aktien klättrat som mest 24 procent. Den senaste veckans kursfall ska ses som ett ­köptillfälle. Direktavkastningen på drygt 3 procent gör att aktien har begränsad fallhöjd. Affärsvärlden upprepar köprådet och höjer riktkursen till 341 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.