Köpläge i skogskoncernen

ANALYS Trots utförsbacke för konjunkturen ser skogskoncernen köpvärd ut.
Köpläge i skogskoncernen - ortviken-sca-700_binary_6968719.jpg

KÖP Sedan Affärsvärlden för cirka ett år sedan satte sälj på det Sundsvallsbaserade skogsbolaget SCA har aktiekursen tappat runt 20 procent till dagens 75 kronor, vilket också var den riktkurs Affärsvärlden satte. Men om aktien har fallit så har SCA:s resultat gått motsatt väg.

SCA är konjunkturkänsligt. Skogsbolagets intäkter är till 80 procent i andra valutor än svenska kronor, medan huvuddelen av kostnaderna är i kronor, vilket gör SCA starkt exponerat också mot valutamarknadernas svängningar.

De senaste åren har båda dessa makrokrafter gått i rätt riktning för SCA. Nu är med all säkerhet konjunkturen på väg utför. Fallhöjden i Europa, där SCA har runt 85 procent av försäljningen, är dock begränsad, eftersom EU, till skillnad från USA, inte har gått på högvarv. Om riktningen för konjunkturen känns säker så är kronkursen däremot ett stort frågetecken.

På uppsidan finns främst två faktorer, massabruket i Östrand, och SCA:s skog och värderingen av den. Medan aktiemarknaden ser ut att ha prisat in en vikande konjunktur (p/e 15 på 2020 års väntade vinst), finns potentialen från en uppvärderad skog kvar. Affärsvärlden rekommenderar därför nu köp i SCA på ett års sikt.

Detta är en kortversion av Högre värderad skog ger köpläge, en Affärsvärlden Analys+ exklusiv förpublicering av ett aktieråd från kommande nummer av Affärsvärlden.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets