Köpvärd nischbank

ANALYS. Resurs Holding visar år efter år lönsam tillväxt. Det återspeglas inte i aktien som även med beaktande av en inbromsning i hushållens skuldökningstakt ser köpvärd ut.

KÖP. Det har knappast undgått någon att konkurrensen inom privatlån är hög, det vimlar av företag som vill låna till ut skyhöga räntor. Det finns flera faktorer som gör att Resurs klarar sig så pass bra i den här tuffa miljön. En är att man har hållit på länge och Resurs har med tiden byggt upp relationer med närmare 6 miljoner kunder och ett stort antal företag i detaljhandeln. En annan faktor är storleken, Resurs kan mer än andra nischbanker utnyttja skalfördelar och utveckla diverse digitala lösningar, med mobilen som bas, som sänker kostnader och gör utlåningen effektivare. Ledningen ser också ut att veta vad de sysslar med, vd Kenneth Nilsson har suttit på posten sedan 2012 och har varit i bolaget sedan slutet av 1980-talet. De lyckas också år efter år nå merparten av bolagets finansiella mål.

Bolagets fina utveckling återspeglas inte i aktiekursen som stått och stampat lite över introduktionskursen på 55 kronor sedan starten på börsen våren 2016. En förklaring kan vara att storägaren Nordic Capitals väntas fortsätta sälja aktier, en annan en allmän misstro mot den ökade skuldsättningen och sektorn nischbanker. Resurs handlas i dag på p/e 9 på snittprognosen för 2019 och ger en direktavkastning 6 procent. Skuldökningstakten, som i Sverige ligger på drygt 8 procent i årstakt för konsumtionslån, går förhoppningsvis ned de kommande åren. Men även med en relativt kraftig inbromsning i tillväxten ser Resurs Holding köpvärd ut, i synnerhet som bolaget har visat motståndskraft med låga kreditförluster i tidigare lågkonjunkturer och finanskriser.

Det här är en sammanfattning av analysen Nischbank med resurserOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.