Kraftigt fall väntas på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen ser på måndagsmorgonen ut att inleda dagen med branta fall.

Detta sedan oljepriset rasat på måndagen, efter att Opec+ inte lyckats enas om produktionsminskningar och ett priskrig brutit ut mellan Saudiarabien och Ryssland under helgen. Dessutom har oron över coronasmittan fortsatt att hålla ett järngrepp om marknaderna.

I Asien har börserna under morgonen fallit kraftigt med nedgångar på 3 till 5 procent och ända upp över 7 procent på den råvarutunga Sydneybörsen, sedan även basmetallpriserna sjunkit kraftigt på måndagen. I USA i fredags kväll stängde börserna ned 1-2 procent.

Omkring klockan 8.30 hade de ledande Europaterminerna backat med 8-9 procent. Förhandeln hos IG pekade mot en öppning nästan 8 procent ned för Stockholms OMXS30-index.

Oljepriset har på morgonen fallit med nästan en tredjedel till 31 dollar fatet för Nordsjöoljan Brent. Det 30-procentiga fallet är det värsta sedan USA slog tillbaka mot Irak och gick in i Gulfkriget 1991.

Goldman Sachs har dessutom varnat för att priserna kan fortsätta ned mot 20 dollar per fat. Prisraset väntas få stora politiska och ekonomiska konsekvenser.

Bland bolagsnyheterna märks att Telia kommit överens med Discovery om ett nytt avtal. Discoverys kanaler återkommer därmed i Telias tv-utbud.

Powercells grundare Per Ekdunge har sålt drygt 29.000 aktier i bolaget, till ett samlat värde av cirka 6 miljoner kronor. Enligt bolagets hemsida äger Per Ekdunge 167.503 aktier i Powercell. Även tidigare i förra veckan skedde ett antal insynsförsäljningar i Powercell. Bolagets vd Per Wassén minskade med 78.000 aktier och ekonomi- och finanschef Karin Nilsson sålde 5.000 aktier.

Kindreds grundare och styrelseordförande Anders Ströms ägarbolag Veralda har köpt 240.000 svenska depåbevis i bolaget för totalt 10,2 miljoner kronor.

Leo Vegas aktie är köpvärd då bolagets vinster är lågt värderade och direktavkastningen hög, skriver Dagens Industri i en rekommendation av aktien.

H&M har fått en sänkt riktkurs av Danske Bank till 210 kronor, från tidigare 230. Köprekommendationen upprepas dock.

Danske Bank har också höjt Thule till köp från behåll.

Fastighetsbolaget Catena har av nederländska Kempen höjts till köp från neutral, med riktkursen 390 kronor. Aktien stängde på fredagen vid 325:50 kronor.

Börsveckan rekommenderar köp i finska energiproducenten Neste samt i svenska forskningsbolaget Oncopeptides och bredbandsleverantören Bahnhof i veckans utgåva.

På måndagen är debut på handelsplattformen Nasdaq First North för forskningsbolaget Stayble Therapeutics. Den unitemission på 35 miljoner kronor som det Göteborgsbaserade bolaget gjorde inför noteringen tecknades till 436 procent och tillförde 830 nya aktieägare. Teckningskursen på 12:30 kronor per aktie, eller strax därunder med tanke på den teckningsoption som ingick, värderade företaget till 50 miljoner kronor före kapitaltillskottet.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här