Kronan stärks inför Riksbanksmötet

Den svenska valutan stärks inför Riksbankens direktionsmöte i eftermiddag.

De svenska obligationsräntorna har under förmiddagen sjunkit något, medan de tyska visar på en stigande tendens. De grekiska obligationsräntorna har samtidigt stigit markant på förnyad oro för dödläget i de grekiska skuldförhandlingarna.

På valutamarknaden har dollarn vänt morgonens utveckling och noteras nu starkare mot euron gentemot fredagen. Den svenska kronan har samtidigt stärkts mot såväl dollarn, euron som pundet inför Riksbankens direktionsmöte i eftermiddag, även om apprecieringen under förmiddagen mattats av något.

Danske Bank förväntar sig att Riksbanken sänker reporäntan med 10 baspunkter till -0,35 procent i eftermiddag, men uppger att det finns en “relativt stor sannolikhet för en större sänkning” upp till 25 punkter.

Banken noterar att Riksbanken redan tidigare har sänkt reporäntan mellan de ordinarie mötena och att den låga inflationssiffran för april, som hamnade 0,4 procentenheter under Riksbankens prognos, kan få direktionen att agera redan i dag.

Även Nordea skriver att det inte går att utesluta en sänkning under eftermiddagen.

“Sänker Riksbanken i dag blir de ensamma om att låta penningpolitiken styras av enskilda månadssiffror för KPI. Då har de också gett sig in på en farlig väg där ammunitionen riskerar ta slut mycket snabbt”, kommenterar SEB:s chefsstrateg Johan Javeus.

Svenska företags totala lagervolym steg med 2,7 procent under det första kvartalet 2015 jämfört med närmast föregående kvartal, medan kapacitetsutnyttjandet inom den svenska industrin minskade med 0,2 procentenheter under samma kvartal till 88,9 procent.

“Den senaste tidens positiva årsjämförelser håller därmed i sig, även om utvecklingen för aktuellt kvartal är något lägre än de senaste kvartalens årsjämförelser”, skriver SCB.

Vidare visade siffror från Arbetsförmedlingen att antalet öppet arbetslösa sjönk till 179.865 personer under föregående vecka.

Dödläget i förhandlingarna mellan Grekland och dess långivare ser ut att hålla i sig, och uppgifter under helgen har spätt på investerarnas oro för en grekisk betalningsinställelse. Enligt ett läckt brev från Greklands premiärminister Alexis Tsipras till IMF-chefen Christine Lagarde var Grekland väldigt nära konkurs förra veckan, då man genomförde betalningen till IMF.

Vidare kan Greklands banker kan få slut på de säkerheter som krävs för finansiering och för dess överlevnad inom tre veckor, enligt uppgifter från källor till Bloomberg.

Spaniens ekonomiminister Luis de Guindos uppgav dock på måndagen att han är övertygad om att Grekland kommer att nå ett avtal med sina långivare inom EMU under de kommande dagarna.

“De kommande två veckorna kommer att vara avgörande för Grekland”, skriver Barclays. Nästa tidsfrist för Grekland är den 5 juni då ett IMF-lån på 300 miljoner euro förfaller.

Fed-ledamoten Charles Evans sade under ett tal i Stockholm på måndagen att inflationen är för låg och att man bör avstå från att höja styrräntan tills det finns mycket större förvissning om att inflationen kommer att nå tvåprocentsmålet. Evans utesluter samtidigt inte att en höjning kan komma redan i juni.

“I juni kommer vi att titta på situationen och statistiken. Ifall man känner förvissning om att inflationen kommer att öka och om vi känner förvissning kring ekonomins bana och att vi ser förbi svagheten under årets första kvartal, så kan man tänka sig ett scenario där det argumenteras för en styrräntehöjning i juni”, säger Charles Evans.

Statistik under morgonen visade att priserna på nybyggda bostäder i Kina, mätt i 70 stora och medelstora städer, i genomsnitt sjönk med 0,12 procent i april jämfört med månaden innan. I mars sjönk priserna med 0,16 procent i månadstakt.

Kärn-maskinorderingången i Japan steg med 2,9 procent i mars jämfört med månaden innan. Analytiker hade förväntat sig en uppgång på 1,8 procent.

Under eftermiddagen har Riksbanken direktionsmöte och det väntas även USA-statistik över NAHB husmarknadsindex för maj månad klockan 16.00.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.