Kronkursen stärks

Kronan stärktes något under måndagen som bjöd på uppmuntrande svensk statistik. Globalt sett dämpades marknadsaktiviteten av att USA och Kanada håller stängt under dagen. Euron sjönk något mot dollarn sedan inköpschefsindex för euroområdet reviderats ned.

Pundet apprecierade dock till den starkaste nivån mot den amerikanska valutan sedan dagen efter folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU, i kölvattnet av ett oväntat högt utfall för den brittiska tjänstesektorns inköpschefsindex.

Indexet steg till 52,9 i augusti från 47,4 månaden innan. Förväntningarna låg bara på 50,9. I förra veckan överraskade även indexet för industrin med en rejäl uppgång.

”Utfallen för augusti bidrar till de senaste bevisen för att den initiala chocken från Brexit-omröstningen håller på att avta. Men även om den brittiska ekonomin har stått emot bättre än väntat fortsätter vi att tro att den ekonomiska aktiviteten kommer att påverkas allt mer av den utdragna osäkerheten efter omröstningen”, kommenterade Nordea-ekonomen Bo Jakobsen.

Internationella valutafondens ordförande Christine Lagarde uppgav att G20-länderna vid mötet i kinesiska Hangzhou kom överens om att stödja den internationella tillväxten genom ett antal åtgärder.

”Vi möttes mot bakgrund av ett globalt landskap karaktäriserat av stora ekonomiska och teknologiska skiften, och med en tillväxt som har varit för låg under en för lång tid och som har främjat för få”, sade IMF-chefen.

G20-ledarna har enligt Lagarde uttryckt sin beslutsamhet om att ta itu med ovanstående utmaningar genom ett antal kraftfulla åtgärder.

Från Sverige meddelades statistik över industrin och tjänsteproduktionen. Det viktigaste och mest överraskande var uppgången i tjänsteproduktionen, enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson, där månadstakten var +0,8 procent och årstakten var +5,3 procent. Förväntningarna låg på +0,5 respektive +3,6 enligt SIX News analytikerenkät.

”Särskilt den inhemska ekonomin visar överraskande god tillväxt och orderingången antyder att det finns förhoppningar för tillverkningsindustrin också”, kommenterade Isaksson.

Även industriproduktionsuppgången var som uppmuntrande, även om trenden är fortsatt dämpad. Orderingången var dock också stark, vilket antyder att industriproduktionen kommer att ta fart, resonerade han.

Kronan reagerade inte nämnvärt på morgonens oväntat låga inköpschefsindex för tjänstesektorn. Utfallet blev 53,2 för augusti, jämfört med 57,8 föregående månad och med prognosen på 56,1 enligt SIX News analytikerenkät. Under förra veckan kom inköpschefsindex för tillverkningssektorn också in klart svagare än väntat.

Vidare var försäljningsvolymen inom detaljhandeln i EMU-området upp med 2,9 procent i årstakt i juli, mot väntade +1,9 procent.

Från Kina meddelades under morgonen att inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 52,1 i augusti från 51,7 månaden innan.

Japans motsvarighet sjönk däremot till 49,6 i augusti från 50,4 månaden innan, vilket innebar att nivån hamnade under tillväxtgränsen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco