Kungsleden: Förvärvsjakten fortsätter

Kungsledens förvärvsjakt fortsätter och dess stora kassa borgar för att man kan vara motpart även i snabba paketaffärer.

 Siktet är som tidigare meddelats Malmö, Stockholm och Göteborg, och just nu är det mycket kontor man tittar på. Fastighetsbolagets avyttringar av “icke-strategiska” fastigheter väntas samtidigt ta fart nästa år igen.

Det säger Kungsledens marknads- och kommunikationschef Marie Mannholt till SIX News vid N360-seminariet “Framtidens Stad” i Malmö.

När det gäller er uttalade förvärvsjakt. Vad händer just nu och vad är det som ni är mest intresserade av att köpa?

“Vi har haft ambitionen att nettoköpa för 1,5 miljarder (kronor) i år. Vi har avyttrat för ungefär 2,4 miljarder och sedan augusti har vi aktivt valt att köpa på oss. När det gäller köpen är det mycket ‘kvalitetsfastigheter’ och mycket kontor”, säger Mannholt och fortsätter:

“Det vi tittar på är fortsatt kontor. Vi tittar väldigt mycket här nere (i region Malmö, SIX anm), men likväl tittar vi på spännande delar av Stockholm och i Göteborg. Vi har fullt fokus på att förvärva och är ute off market och on market, med förhoppning om att gå i mål innan jul.”

Under Kungsledenchefens presentation vid seminariet framgick det att det rör sig om nettoköp för ytterligare cirka 1 miljard kronor under 2014.

När det gäller de 18 identifierade geografiska “mikrolägen” som Kungsleden kan tänka sig att förvärva inom kännetecknas dessa av en “god” bedömd värdetillväxt. Lägena täcker in både lager/industri och kontor. Mer än så kan inte Mannholt säga i dagsläget.

Mannholt påminner om att fastighetsbolagets mål numera är att ligga på ungefär 50 procents andel kontor, 35 procent lager/industri och 15 procent handel.

“Sedan är det här en resa som pågår till år 2017”, säger hon sedan, med hänvisningen till tidshorisonten för Kungsledens uppsatta mål att nå ett fastighetsbestånd på 25 miljarder kronor. Därtill har bolaget uttalat ett mål om att på längre sikt nå en portfölj på 30 miljarder kronor.

Fastighetsbolaget tänker varje år se över portföljens sammansättning och man har kvar sina listor över “icke-strategiska” fastigheter som man kan tänka sig att avyttra, berättar Kungsledenchefen vidare.

I och med att bolagets fokus som sagt just nu läggs på förvärven kommer Kungsleden att “ta tag i” de icke-strategiska avyttringarna på allvar igen under 2015, fastslår Mannholt.

Kungsleden tog in knappt 1,6 miljarder kronor i en företrädesemission i oktober och därtill får man in 700 miljoner kronor i likviditet från den avyttring av 65 procent av modulverksamheten Nordic Modular som meddelades den 14 november.

Nyemissionspengarna som ni har fått in brinner inte i fickan?

“När det gäller skälet till varför vi valde att gå in i företrädesemissionen så kan man dra en parallell till läget när vi köpte in GE:s portfölj. Vi hade då sålt våra samhällsfastigheter i Hemsö och fått in mycket pengar i kassan. Ofta vid stora portföljförsäljningar så måste du ha pengar på kontot, för det går inte att då gå till banken med frågeställningar som kan ta veckor. Vad man sade till Biljana (Pehrsson, Kungsledens vd,) efter att affären genomförts var att ‘ni hade pengarna’, och att de kunde se att vi hade en bra affärsmodell. Det handlar om att vara beredd, och det var därför styrelsen gick med på att göra den här nyemissionen”, berättar Mannholt.

Ovan nämnda Hemsö-försäljning avser 2012 års försäljning av Kungsledens hälftenägande i samhällsfastighetsbolaget Hemsö för en köpeskilling om cirka 3,3 miljarder. Samtidigt köpte Kungsleden loss 15 fastigheter från Hemsö för totalt cirka 1,6 miljarder.

GE-affären avser 2013 års köp av en fastighetsportfölj för 5,5 miljarder kronor från GE Capital Real Estate.

När ni är ute och vill förvärva, är ni förutom attraktiva styckesfastigheter även intresserade av mindre paket?

“Svar ja.”

Er finanschef har pratat om att preferensaktieemission åtminstone hypotetiskt har övervägts. Är den idén fortfarande ett alternativ eller är den död?

“Nu har vi just gått igenom en nyemission så jag får be om att avvakta med svar på den frågan.”

I samband med halvårsrapporten i augusti sade finanschefen Anders Kvist under konferensen att han “absolut inte” uteslöt preferensaktier som ett “kompletterande” egenkapitalinstrument i Kungsledens balansräkning.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.