Kvinnliga finanschefer har högre lön än männen

Kvinnor är måhända i minoritet när det gäller toppjobb i näringslivet. Men hos de största amerikanska företagen tjänar de kvinnliga finanscheferna mer än männen. Det skriver CNBC.

Kvinnliga finanschefer (CFO) bland USA:s 500 största bolag hade förra året högre lön än sina manliga kolleger, visar en analys från Equliar och Associated Press. Det följer en liknande trend som setts för kvinnliga vd:ar på senare år.

Medianlönen för en kvinnlig finanschef steg nästan 11 procent till 3,32 miljoner dollar 2014. Manliga CFO:s fick lönen höjd 7 procent till 3,3 miljoner dollar.

Löneökningarna – för både kvinnor och män – beror delvis på den utökade rollen där finanschefer fått mer ansvar och är mer påpassade efter finanskrisen, skriver CNBC.

Den kvinnliga CFO som tjänade mest 2014 var Morgan Stanleys Ruth Porat med en årslön på 14,4 miljoner dollar. Sedan dess har Google lockat över Ruth Porat som på nya jobbet får en lön på 70 miljoner dollar första året.

CNBC skriver att investerare varmt välkomnade henne till Google, där hon förväntas införa lite finansdisciplin till bolagets, enligt somliga, lättvindligt spenderande av pengar.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här