Kvinnors inkomster i nivå med männens – om 66 år

Om kvinnors inkomster ökar i samma takt som de senaste 25 åren dröjer det till 2086 innan kvinnors genomsnittliga löner är i nivå med mäns. Det skriver Swedbank och sparbankerna i en analys.

Kvinnors inkomster fortsätter att vara lägre än mäns, sett till såväl inkomster från arbete som från kapital.

För kvinnor låg den genomsnittliga lönen på 21 000 kronor före skatt år 2018. För män var motsvarande siffra 27 500 kronor. Sett till dessa siffror är kvinnors lön i genomsnitt 76 procent av männens.

”Kvinnors förvärvsinkomst har under de senaste 25 åren ökat med 65 procent i fasta priser, jämfört med 52 procent för män. Ändå uppgår kvinnors inkomster bara till 76 procent av männens lönenivå. Det går åt rätt håll, men det går långsamt, Med den här takten har kvinnor och män samma genomsnittslöner år 2086, säger Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Den största anledningen till att kvinnors genomsnittliga förvärvsinkomst närmar sig mäns är att kvinnor jobbar fler timmar per vecka nu jämfört med för 25 år sedan, skriver Swedbank. Sedan 1995 har andelen kvinnor som arbetar 35 timmar eller mer per vecka ökat från 65 till 74 procent.

”För att jämna ut ytterligare behöver fler kvinnor i större utsträckning jobba heltid, söka sig till andra yrken och arbetsmarknaden i stort bli mer jämställd”, säger Madelén Falkenhäll.

Kvinnors inkomst från kapital som andel av mäns ligger samtidigt på en relativt jämn nivå, 50 procent, sedan 1995.

”Att kvinnors inkomst från kapital är så mycket lägre än mäns är inte oväntat. Har man en lägre inkomst är det också svårare att få pengar över att placera eller investera”, säger Madelén Falkenhäll.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.