”Kvinnors löner måste upp”

Har de svenska fackförbunden missat något fundamentalt när kvinnor, i bransch efter bransch, har gått ut med sina vittnesmål i olika Metoo-upprop? Nja, det är en ganska svår fråga, tycker Ulrika Boëthius.

– Jag läste IF Metalls undersökning där 60 procent av fackförbundets medlemmar uppgav att de hade blivit utsatta det senaste året. Men när det gällde vilka frågor som fackförbundet borde driva var det bara 3 procent som svarade sexuella trakasserier.

Vad det betyder är en tolkningsfråga, ­resonerar Ulrika Boëthius. Det kan vara så att vardagstrakasserier är så pass utbrett att man inte reagerar, eller att man inte betraktar det som fackförbundens uppgift att driva just den frågan. När Finansförbundet frågar sina medlemmar vilka frågor som förbundet bör fokusera på kommer lön alltid överst. Ett relativt nytt fenomen är att anställningstrygghet hamnar på andra plats. Det är inte så konstigt, enligt Ulrika Boëthius, som ­påpekar att regleringsvågen har ökat arbetsuppgifterna inom finansbranschen.

– Samtidigt anställs inte fler personer, det är väldigt tajt därute.

Parallellt med detta digitaliseras branschen och det blir allt svårare att sia om hur framtidens finansbransch ser ut.

– Man hör överallt att ”Nu måste du ta ­ansvar för din egen kompetensutveckling, du ansvarar själv för din anställnings­barhet”. Men om man går in till sin chef och frågar vilka arbetsuppgifter som kommer i digitaliseringens tidevarv så är det svårt att få svar, för ingen vet.

Med en strukturell digitaliserings­omvandling som ingen vet var den landar någonstans – vilka krav kan en anställd ställa på sin arbetsgivare?

– De flesta av oss vill inte förändra sig. Men om förändring kommer kan arbetsgivare försöka skapa en kultur där anställda känner att arbetsgivaren hjälper en genom förändringen. Då blir ju folk också mer effektiva. När ­företag säger kompetensväxling menar de ofta människoväxling, men man har en skyldighet att utveckla den personal man har.

Ulrika Boëthius har ett långt förflutet från Handelsbanken där hon först började som kundrådgivare. Efter ett par år tog det fackliga engagemanget mer tid, hon blev koncernklubbsordförande för bankens svenska del. Handelsbanken har inga fackliga representanter i styrelsen så när Boëthius senare blev bolagsstyrelsens representant i åtta år företrädde hon ägarsidan – vinstandels­stiftelsen Oktogonen. År 2012 valdes hon till ordförande i Finansförbundet efter att ha varit vice ordförande i tolv år. Uppdraget är på heltid men hon är likväl tjänstledig från Handelsbanken.

Efter decennier av fackligt engagemang ifrågasätter hon nu den svenska modellen. Trots att den lyckats driva igenom real­löneökningar i tjugo år påverkas inte löne­glappet mellan män och kvinnor.

– Egentligen borde parterna låsas in i ett rum och inte komma ut igen förrän de lyckats komma fram till en överenskommelse som höjer kvinnors löner.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.