Låg arbetslöshet stärker kronan
Arbetslösheten i Sverige uppgick enligt SCB:s undersökning till 8,0 procent i maj. Enligt SIX News sammanställning förväntar sig analytiker att arbetslösheten i Sverige skulle uppgå till 8,3 procent i maj.
Den säsongsrensade arbetslösheten var däremot i linje med förväntningarna på 8,0 procent under maj mot 8,1 procent föregående månad.
Kronan hämtade även upp en del av det brittiska pundets stärkning sedan Bank of Englands ordförande Mark Carney i ett tal i går sade att snabb tillväxt och sjunkande arbetslöshet gör att en första styrräntehöjning närmar sig. Bank of England kan enligt Carney komma att höja styrräntan tidigare än marknaden för tillfället förväntar sig.
Den japanska centralbanken tog som väntat ett enhälligt beslut om att behålla målet för marknadsoperationerna att penningmängden ska öka med 60-70 biljoner yen per år. Banken kommer även att behålla riktlinjerna för tillgångsköpen och likviditetsåtgärderna.
Marknaden fokuserar annars mycket på utvecklingen i Irak och en rörelse mot säkra tillgångar noteras då de amerikanska statspappersräntorna sjönk tydligt under gårdagen.
Iraks centralregering har ännu inte lyckats etablera ett fungerande försvar mot den militanta islamistgruppen ISIS. Samtidigt återtog kurderna Kirkuk.
Iran uppger sig nu hjälpa Irak i motståndet mot ISIS. USA kommer också att agera, och president Obama uppgav i går att det inte går att utesluta någonting. Enligt en källa överväger Obama att sätta in amerikanska bombplan mot islamistrebellerna, ISIS. Andra källor talar om att USA övervakat rebellerna med drönare.
Valutafonden IMF skriver att Sveriges ekonomi får upp farten, men att finansiell instabilitet kopplat till hushållens skuldsättning utgör ett växande orosmoment.
Det finns en risk att inflationen kan komma att ligga kvar under tvåprocentsmålet under en längre tid än förväntat, skriver IMF, och externa risker, såsom en inbromsning i den globala handeln, skulle kunna förvärra oron kring den låga svenska inflationen.
EU:s handelsbalans var mer positiv än väntat och sysselsättningen inom EMU var upp med 0,1 procent under det första kvartalet 2014 jämfört med närmast föregående kvartal.
De reviderade tyska konsumentpriserna kom in som väntat samtidigt som årstakten i den finska KPI:n backade ner till +0,8 procent i maj.
En ordentlig påse kinesisk statistik lämnades också på morgonen. Fasta investeringar, detaljhandel och industriproduktion kom alla in nära förväntningarna.
Senare under fredagen väntas bland annat de amerikanska producentpriserna i maj och Michigan-indexet för juni.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.