Läge för hedgefond
Nu när börsen har stigit kraftigt funderar många på att kliva av, men vad göra med pengarna? För de som har svårt att acceptera dagens räntenivåer, finns alternativet att byta till en hedgefond.
Hedgefondernas förvaltare koncentrerar sig på den absoluta avkastningen. Genom att blanka aktier som förvaltaren tror kommer att falla, och ibland även avancerade strategier med optioner och andra derivat, kan en hedgefond i bästa fall alltid ge positiv avkastning, oavsett hur börsen går.
Fast nyckeln till en hedgefonds framgång är förvaltaren. En vanlig aktiefond kan gå bra enbart tack vare sin inriktning (till exempel har alla IT-fonder gått bra de senaste åren i absoluta tal), men på grund av den betydligt större friheten att välja strategi så står och faller en hedgefond med sin förvaltare. En hedgefond måste skötas av en mycket kunnig person, som dessutom inte drabbas av övermod och ger sig på alltför exotiska investeringar.
Tre nykomlingar
Tre hedgefonder startade strax före nyår: Eikos, HQ och SEB. Eikos förvaltas av Harald Lundén, som har många års erfarenhet att sälja svenska aktier till utlänningar och nyligen bytte inriktning på sitt bolag från börsmäklarfirma till kapitalförvaltning. HQ Absolut Strategi förvaltas av Hans Hedström, som inte heller han sysslat med förvaltning tidigare, utan jobbat tolv år inom andra delar av Hagströmer & Qviberg. SEB Hedgefond skulle från början ha förvaltats av den välkände Patrik Tigerschiöld, men när ha sa upp sig försenades fonden ett halvår, tills SEB hittade Björn Germer som tidigare var analyschef på Matteus.
Bästa hedgefond hittills i år är Sector Intrinsic, plus 27 procent. Fonden har därmed snart återhämtat kurshalveringen hösten 1998 (då förvaltaren satsade helt fel, bland annat när det gäller växelkursen dollar/yen). Men fortfarande ligger fonden under högstanoteringen, vilket betyder att förvaltaren Pelle Holmertz inte får något resultatarvode.
Stora skillnader i risk
Totalt finns i dag tio svenskregistrerade hedgefonder, tre med låg risk och sju med hög. Intrinsic förefaller ha högst risk av de tio, medan de tre lågriskfonderna är Nektar, Trevise och Banco.
Jämfört med Affärsvärldens generalindex har bara två gått bra hittills i år, men hedgefonder brukar normalt jämföra sin avkastning med en kort marknadsränta. Argumentet är att förvaltaren koncentrerar sig på avkastning i kronor och ören, inte jämfört med index. Ändå ligger de flesta hedgefonder normalt långa i aktier, vilket betyder att de hänger med uppåt när Stockholmsbörsen stiger. Undantag är de tre lågriskfonderna, som ger investeraren en betydligt lägre risk än börsen.
Bjässen Zenit, mer än dubbelt så stor som de övriga nio tillsammans, hade ett fantastiskt fint 1998 men ett svagt 1999. Efter fyra månader förra året hade Zenit backat 11 procent och det dröjde ända fram till november innan fonden låg på plus. Hittills i år har fonden stigit lika mycket som Generalindex.
Flera hedgefonder har bara köp och försäljning av andelar fyra gånger per år, vid varje kvartalsskifte. Anledningen är främst att förvaltarna vill ha arbetsro, men också att undvika att få kunder som är alltför kortsiktiga. Till dessa fonder är det dags att anmäla sig om man vill gå med från sista mars.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.