Läge ta rygg på vd

ANALYS Aktien är dock högt värderad och vd:ns tid vid rodret närmar sig sitt slut. Det är dags att sälja.

SÄLJ Mätteknikbolaget Hexagons aktie har ökat med mer än fem gånger de senaste tio åren jämfört med en uppgång på 83 procent för börsens storbolagsindex. Bakom den resan ligger en framgångsrik vridning av bolagets strategi mot automatisering och autonomi i allt större delar av industrin, det som ofta benämns Industri 4.0.

Ledningen har också satt rätt ambitiösa mål för 2021. Omsättningen ska stiga till mellan 4,6 och 5,1 miljarder euro och marginalen ska ligga på 27–28 procent.

För 2019 ligger den på omkring 3,9 miljarder euro och drygt 24 procent, enligt de senaste prognoserna. Rollén beskrev det på kapitalmarknadsdagen i december som att Hexagon nu står inför en skördetid de kommande tio åren.

Målen för 2021 kan möjligen nås, men en alltmer volatil omvärld riskerar att sätta käppar i hjulet. Förvärvad försäljning kan kompensera, men sådant kostar också.

Ovanpå detta kommer Ola Rolléns försäljning i december av halva sitt återstående innehav.

I dag är aktien värderad till ett p/e-tal på omkring 25 för 2019, men det finns några saker som gör att den värderingen skaver. Rollén kommer sannolikt att lämna någon gång de närmaste två åren och då lär aktien ta en smäll.

En fråga som måste ställas är också om investeringar i marknad och kanske forskning och utveckling hålls på onödigt låga nivåer för att nå målen 2021. En eventuell ny vd efter 2021 lär i alla fall få svårt att fortsätta i samma fart som tidigare.

Affärsvärlden tar rygg på Rollén och säljer Hexagon.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.