”Lägg minst 50 000 på en källare”
Carl-Jan Granqvist har i årtionden gjort sig känd som en av Sveriges tyngsta auktoriteter på mat och vin. Redan 1986 öppnade han och läkaren Knut-Christian Gröntoft vinkällaren Grappe på Östermalm. De lagrar viner åt privatpersoner och har i dag cirka 100 000 flaskor i sin källare. Carl-Jan Granqvist har på nära håll bevittnat hur dryckesrevolutionen sköljt över landet. När han tog över driften av Grythyttans gästgiveri på 1970-talet fanns det 400 vinsorter på Systembolaget, i dag finns det 8 000, berättar han. I takt med att intresset har vuxit, har det även blivit mer populärt att lagra, framför allt bland unga män. Carl-Jan Granqvist tror att unga är mer roade av upplevelser än av kapitalvaror. Att lagra vin är en kunskapsutmaning och många vill testa sin förmåga att njuta av ”subtila sensoriska värden”, som han väljer att uttrycka det.
Den som vill börja lagra och bygga upp en vinsamling bör i ett första steg inhandla en större kvantitet. Det ger samlaren möjlighet att följa vinernas utveckling.
– Folk är naiva, de tror man kan springa och dutta och köpa en eller två flaskor lite då och då, när man är utomlands. Det blir ingen riktig samling av det. Du bör köpa minst sex men helst tolv flaskor av samma vin.
Man bör räkna med att lägga cirka 50 000 kronor och köpa 200 till 300 flaskor för att det ska bli en källare värd namnet, menar Carl-Jan Granqvist.
– Då har du ett jämförelsematerial och kan prova ett vin någon gång per år och ändå ha ett par flaskor kvar till en middag, när de är helt mogna, säger han.
Lagringsmiljön ställer krav på särskild luftfuktighet och temperatur, men Carl-Jan Granqvist tycker inte att man ska överdriva komplexiteten. Vanliga garderober fungerar bra att lagra viner i.
– Det enda du bör tänka på är att viner lagras mycket fortare i en garderob, eftersom värmen i en garderob sätter i gång en snabbare kemisk utveckling i vinerna.
Han avråder från att köpa ett vinskåp. Det skakar sönder vinerna. Temperera flaskorna kan man lika gärna göra i ett kylskåp, innan de ska drickas.
Vilka viner ska då en aspirerande vinsamlares första volym bestå av? Carl-Jan Granqvist tycker att man ska arbeta efter devisen klassiska viner från klassiska distrikt. Rent konkret innebär det lagringsbara röda och vita viner från franska distrikt som Bordeaux och Bourgogne och italienska Toscana, liksom årgångschampagner och vintageportviner. Dessertviner från franska Sauternes lämpar sig också i en vinsamling.
– Dessa viner har en monetär potential. Bordeaux kan du köpa för 200 till 500 kronor, om ett par år är de värda det dubbla, något som kan bli en extra krydda i tillvaron, säger han.
Han tycker inte man ska lagra viner från nya världen. Vi har alldeles för lite erfarenhet kring deras lagringspotential.
Att äga en spännande vinsamling är inte nödvändigtvis detsamma som att njuta av dryckerna. Carl-Jan Granqvist rekommenderar att man testar vin i grupp och tycker man ska prova flera viner på samma gång för att öva upp sinnesorganen. Det är också viktigt att anteckna och lära sig sätta ord på upplevelsen.
– Var det mycket tanniner? Hur var det med sötman på tungspetsen? Finns det en smak av bitter karaktär kvar i munnen när jag har inhalerat och svalt vinet?
Övar man upp en vinmeto-dik blir det roligare att lagra vin och enklare att njuta av vinerna. Det är ungefär som att se en fotbollsmatch första gången.
– I början ser man kanske bara en boll. När man har börjat förstå spelet inser man också fascinationen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.