Lågvärderad teknikhandlare
KÖP. Börsens serieförvärvare har i den nuvarande uppgångsfasen blivit närmast sönderkramade favoriter. Bolagen som utnyttjar multipelarbitraget, att köpa billigt utanför börsen och sedan se vinsterna värderas upp på börsen, kommer i lite olika former, men i grunden utnyttjar bolag som Indutrade, Addtech, Addlife, Lagercrantz och Lifco samma fenomen. Flera av bolagen faller in i kategorin teknikhandelskonglomerat, och så även lilla Christian Berner Tech Trade, som noterades på First North hösten 2014 till kurs 11 kronor, och som sedan i mars handlas på Small Cap-listan på Stockholmsbörsen.
Den Göteborgsbaserade teknikhandlaren drog igång redan 1897 med att sälja utrustning till bryggeribranschen. I dag är verksamheten betydligt bredare med pappers- och massaindustri, verkstadsindustri, byggindustri, livsmedelsindustri samt petrokemi och raffinaderi som de viktigaste kundsegmenten. Inom ramen för två affärsområden, Materialteknik och Process & Miljö, säljer bolaget produkter i Norden, med stor tyngdpunkt på Sverige, där två tredjedelar av omsättningen hämtades i fjol.
Om Christian Berner idémässigt påminner mycket om jämförelsebolagen ovan, så finns det också stora skillnader. Koncernens omsättning på 429 miljoner i fjol och börsvärdet på 347 miljoner gör att Christian Berner spelar i en helt annan division storleksmässigt. Vidare sticker Christian Berner ut med en väldigt stark balansräkning. Medan jämförelsebolagen har en nettoskuld kring 1,5–2,0 gånger ebitda-resultatet, sitter Christian Berner på en nettokassa kring 1,5 gånger ebitda-resultatet. Vidare värderas Christian Berner med en betydande rabatt.
På vår prognos för innevarande år handlas Christian Berner till ev/ebita på knappt 10, att jämföra med 15–16 för de mest relevanta jämförelsebolagen, motsvarande en rabatt på över 35 procent. Att Christian Berner är betydligt mindre och har en illikvid aktie är en förklaring, att historiken är relativt svag är en annan.
På ebit-nivå redovisade Christian Berner svagt negativa resultat under 2008–2010. Sedan nuvarande vd:n Bo Söderqvist tillträdde 2010 har marginaltrenden dock varit tydligt positiv. I fjol nådde ebita-marginalen 6,9 procent, exklusive börsnoteringskostnader. Målet är att nå 9 procent över en konjunkturcykel. Helt uppenbart är bolaget i bättre skick i dag, men svårigheten är att bedöma hur mycket av förbättringen som beror på interna åtgärder och hur mycket som handlar om den heta konjunkturen. Ur det perspektivet är det positivt att huvudägaren sitter kvar med 50 procents ägande och att vd äger aktier för omkring 3,7 miljoner kronor.
Rapporten för det första kvartalet visade på 12 procents omsättningstillväxt samtidigt som orderingången ökade med 16 procent. Ebita exklusive noteringskostnader ökade med 9 procent. Christian Berner kombinerar alltså stark operativ medvind med en försiktig värdering. Den enda verksamheten som underpresterar är den norska, vilken trots exponering mot Norges landbaserade industri har påverkats negativt av svackan inom olja- och gassektorn. I april började en ny Norgechef som ska vända utvecklingen.
Jokern i Christian Berner är den starka balansräkningen, som med nuvarande soliditetsmål på 35 procent ger ett förvärvsutrymme på över 100 miljoner. Slår ledningen till med ett lyckat storförvärv, kan aktien lyfta rejält.
På en dyr Stockholmsbörs framstår Christian Berner-aktien som intressant i vårt ettåriga perspektiv, trots lite frågetecken för vinstkvaliteten. Köp med riktkurs 24 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.