Landeborn: Tajming ett större problem än tapering

I förra veckan svajade börserna till på grund av ett mer hökaktigt Fed-protokoll än väntat. I sitt veckobrev skriver Danske Banks Maria Landeborn att det inte så mycket är den minskade volymen på stödköpen som tajmingen som skapar svallvågor på börserna.
Fed-chefen Jerome Powell. Foto: Jacquelyn Martin/TT

Volatiliteten under förra veckan kan i stor utsträckning tillskrivas Fed-protokollet, som var mer hökaktigt än vad marknaden hade väntat sig. I protokollet framgick att en majoritet av ledamöterna anser att det kan vara lämpligt att börja trappa ner stödköpen kring årsskiftet. På torsdag inleds den årliga Jackson Hole-konferensen, och där kan marknaden få mer information om hur Fed-chefen Jerome Powell ser på såväl tajming som tempo vad gäller de minskade stödköpen.

I sitt veckobrev skriver Danske Banks Maria Landeborn dock att de minskade stödköpen i sig inte behöver vara något problem.

”Återhämtningen i ekonomin har varit stark, det finns gott om likviditet i systemet och räntorna är låga. Problemet är snarare tajmningen. Kommunikationen kring tapering kommer precis när tillväxten börjar slå av på takten i USA, vilket bland annat har synts på de senaste siffrorna över konsumentsentiment och detaljhandel”, skriver hon.

I veckan väntas dessutom en liten nedgång i amerikanskt inköpschefsindex bekräfta bilden av att ekonomin tappar momentum.

Danske Bank behåller, trots orosmolnen, en liten övervikt i aktier.

”Värderingarna på börsen är något höga, men den förväntade avkastningen på obligationer är mycket låg och svagt stigande räntor framöver kommer att utgöra ytterligare motvind”, skriver Maria Landeborn.