Landets tyngsta ägarfamiljer

Investor
Profil: Sveriges tyngsta och mest anrika ägarfamilj. Har fem generationer av ägande i bagaget. Äger via stiftelser och Investor poster i flera av de största bolagen på börsen. En av få svenska ägargrupperingar som fått en internationellt rykte. Sköter ägandet via maktaktier eller informellt samförstånd med det institutionella kapitalet i kombination med nätverket av direktörer som är lojala till familjen. Har alltid haft goda relationer med socialdemokratiska regeringar.

Bolag: ABB, Ericsson, Astra Zeneca, SEB, OM, Atlas Copco, SKF, SAS, Gambro, WM-data.

Centrala personer: Peter Wallenberg, Marcus Wallenberg, Jacob Wallenberg, Claes Dahlbäck.

Utveckling 3 år: Investor – 48 procent.

Utmaningar:
1. Behålla rösträtten. Krav på utjämnad fördelning mellan A- och B-aktier i Ericsson. Wallenbergs makt minskar därmed över bolaget.

2. Överbrygga förtroendekrisen. Familjen Wallenberg måste hantera den förtroendekris som den hamnat i på grund av att de viktiga bolagen ABB och Ericsson brottas med stora ekonomiska problem och den hårt kritiserade jättepensionen till Barnevik.

3. Säkerställa nätverket. Glansen har falnat kring familjen Wallenberg och Investor vilket kan göra det svårare att attrahera morgondagens företagsledare.

4. Prioritera innehaven. Kapitalbasen räcker inte för att klara ägandet överallt vilket kräver att vissa innehav säljs eller tonas ner, exempelvis Astra Zeneca.

Industrivärden/Handelsbanken
Profil: Anrikt investmentbolag som är
kärnan i den så kallade Handelsbanks-
sfären och vid sidan av Investor en av de äldsta aktiva ägarna i svenskt näringsliv. En något gråare framtoning än Investor som alltid har haft ett slags kunglig glans över sig. Tjänstemannastyrt i stället för familjestyrt. Tjänstemännen i sfären högaktar svenskt ägande, långsiktighet, försiktighet och föraktar snabba klipp och tricksande med balansräkningen.

Bolag: Ericsson, SCA, Skanska, Skandia, SSAB, Sandvik

Centrala personer: Tom Hedelius,
Anders Nyrén, Bo Rydin, Sverker Martin-Löf, Arne Mårtensson.

Utveckling 3 år: Industrivärden – 37 procent.

Utmaningar:
1. Behålla rösträtten. Samma problematik som Investor, Industrivärden kan förlora makten över klenoden Ericsson när rösträtten förändras.

2. Övervintra med Ericsson. Industrivärden måste också se till att Ericsson klarar det ekonomiska stålbadet som bolaget just nu går igenom.

3. Klara generationsskiftet. Det är viktigt att föra Handelsbanksandan vidare till nästa generations företagsledare efter att centralpersonerna Tom Hedelius, Sverker Martin-Löf och Bo Rydin lämnat eller fallit för ålderstrecket.

4. Skaffa allierade. När kapitalet inte
räcker och det så kallade korsägandet monterats ned måste Industrivärden finna likasinnade partners som man kan saminvestera med. Vita riddare är exempelvis Kamprad, som gått in i Skanska, samt
Fredrik Lundberg.

Kinnevik/Invik/Stenbeck
Profil: Komplex företagsgrupp som hölls samman av riskvillige entreprenören Jan Stenbeck som avled i somras. Gruppen byggdes upp med kapital från basnäringar, bland annat aktier i Sandvik och kassaflöden från Korsnäs. Tillväxten har oftast varit organisk, inte förvärvsinriktad, och inriktningen har varit på att utmana nationella monopol inom telekom och media.

Bolag: Tele2, Kinnevik, Invik, Millicom, Korsnäs, MTG, Metro.

Centrala personer: Cristina Stenbeck,
Johan Björkman, Ulf Spång, Bruce Grant, Pelle Törnberg, Lars-Johan Jarnheimer.

Utveckling senaste tre åren: Invik – 58 procent, Kinnevik – 53 procent

Utmaningar:
1. Lugna marknaden. Den nya förmyndarregimen måste övertyga marknaden om att det inte finns skelett i garderoben när avtal och interntransaktioner synas. Det gäller framför allt relationen till skuldbomben i Millicom.

2. Hantera maktvakuumet. När Jan Stenbeck är borta måste direktörerna själva ta ansvar för strategiarbetet i bolagen. Bolagen tvingas bli mer autonoma när det inte längre finns en person som styr hela gruppen. Dessutom finns risk för maktkamper mellan direktörerna.

3. Klara generationsskiftet. Cristina ska ta över, men frågan är om hon kan axla sin pappas roll.

Douglas/Schörling
Profil: Gustaf Douglas (t v) och Melker Schörling har byggt upp kursraketerna
Assa Abloy och Securitas genom att framgångsrikt exportera svenska tjänstekoncept inom mogna branscher, förvärva
familjeägda småbolag och belönas med höga värderingar. Mycket förmånliga
incitamentprogram har säkerställt lojala företagsledningar. Efter stora utförsäljningar har kapital investerats i andra företag och företagsgrupper, exempelvis
Hexagon.

Bolag: Assa Abloy, Securitas, Latour,
Hexagon

Centrala personer: Gustaf Douglas,
Melker Schörling

Utveckling 3 år: Assa Abloy + 3 procent, Securitas – 3 procent, Latour + 15 procent, Hexagon + 20 procent.

Utmaningar:
1. Klara generationsskiftet. Gustaf
Douglas är 64 år och måste tänka på
generationsskiftet, vilket eller vilka barn som ska ta över. Sonen Erik sitter i
Latours styrelse.

2. Undvika bakslag. Beroendet av Assa Abloy och Securitas är fortfarande stort. Bolagen är högt värderade och har stora goodwillposter till följd av en aggressiv förvärvsstrategi. Marknaden befarar
bakslag.

3. Klara förmögenhetsskatten. Melker Schörling måste fortfarande betala förmögenhetsskatt, eftersom han inte kvalificerar sig att ingå i det så kallade ”skattefrälset”, där Douglas ingår.

Fredrik Lundberg
Profil: Andra generationens bygg- och fastighetsherre med ambitionen att ta en mer aktiv ägarroll i svenskt näringsliv. En av de riktigt stora vinnarna på Stockholmsbörsen i kraft av långsiktigt och försiktigt ägande i mogna branscher som uppvärderats efter it- och telekomkraschen. Under hausseåren utskrattad för sitt obefintliga engagemang i de då trendiga tillväxtbranscherna.

Bolag: Lundbergs, Holmen, Hufvudstaden, Cardo, NCC.

Centrala personer: Fredrik Lundberg

Utveckling 3 senaste åren: Lundbergs
+ 68 procent, Holmen + 23 procent,
Hufvudstaden +15 procent.

Utmaningar:
1. Klara generationsskiftet. Fredrik
Lundberg siktar på att göra familjen till
en ägardynasti à la Wallenberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG