Lätt uppåt i öppningen
En knapp halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 upp med 0,6 procent, CAC 40 Index ökade 0,5 procent och DAX Index-terminen steg 0,3 procent.
Börserna i New York vände upp under torsdagens handelssession sedan fyndköpare kom in i marknaden efter nedgångarna tidigare i veckan, vilket vägde över statistik om att antalet nyanmälda arbetslösa var fler än väntat. Storbolag som Intel, Apple och bankerna hade klara uppgångar.
Dow Jones slutade 0,6 procent högre, vilket var ungefär på samma nivå som vid europeisk stängning. S&P 500 ökade 1,0 procent med stöd av teknik- och finanssektorn som steg 1 respektive 3,3 procent. Nasdaq Composite avancerade 1,5 procent.
De asiatiska börserna var övervägande högre under natten. Nikkei 225 stängde 1,9 procent upp och återhämtade därmed delar av torsdagens fall. Stöd kom från uppgångar i finanssektorn på signaler om att finansmarknaden förbättras, samt den positiva utvecklingen i USA.
För svensk del har H&M redovisat sin månadsförsäljning som visade att försäljningen i jämförbara butiker ökade med 8 procent i april. Den totala försäljningen steg med 19 procent i april, jämfört med samma månad 2008 då försäljningen sjönk med 1 procent. Enligt SME Direkt hade analytikerna i snitt räknat med att den jämförbara försäljningen skulle öka med 7,7 procent och att den totala försäljningen skulle vara upp med 17,6 procent.
Utöver det har Morgan Stanley höjt riktkursen för H&M till 300 kronor från tidigare 240 kronor med upprepad rekommendation undervikt. Morgan Stanley ser trots riktkurshöjningen en nedsida på 17 procent för aktien och tror att marknaden fortsatt är alltför optimistisk över bolagets utsikter liksom hållbarheten av bruttomarginalen, som är bäst i klassen.
Av övriga riktkurs- och rekommendationsförändringar har UBS höjt rekommendationen för Ericsson till neutral, från tidigare sälj. Riktkursen har höjts till 65 kronor från tidigare 61:50 kronor. Goldman Sachs har höjt rekommendationen för Ratos till köp från tidigare neutral med riktkurs 200 kronor, från 118:30 kronor.
Björn Borg redovisade ett resultat efter skatt på 28,9 miljoner kronor för det första kvartalet 2009, vilket var något bättre än motsvarande period förra året. Bruttomarginalen sjönk dock till 49,3 procent från 51,9.
Fredagens agenda bjuder på ett flertal tunga makrobesked. Den första beräkningen av BNP från euroområdet kommer klockan 11.00 och väntas visa att BNP föll med 2,0 procent jämfört med fjärde kvartalet och med 4,1 procent jämfört med första kvartalet 2008.
Tidigare under morgonen kom statistik som visade att den tyska bruttonationalprodukten sjönk 3,8 procent under det första kvartalet jämfört med det närmast föregående. Analytiker hade väntat sig en nedgång med 3,0 procent under kvartalet.
Klockan 11.00 publiceras också slutlig inflationsstatistik för euroområdet i april, som väntas visa att HIKP-inflationen låg kvar på 0,6 procent, samma som i mars. Kärninflationstakten väntas dock ha stigit till 1,6 procent i maj från 1,5 procent i mars.
USA:s KPI, klockan 14.30, väntas ha varit oförändrat i april jämfört med i mars, medan inflationstakten bedöms ha sjunkit till -0,6 procent från -0,4 procent i april. Kärninflationstakten väntas däremot ha legat kvar på 1,8 procent i april.
Empire Manufacturing index, klockan 14.30, beräknas ha stigit till -12,0 i maj från -14,6 i april, Industriproduktionen, klockan 15.15, väntas ha sjunkit 0,6 procent mellan mars och april samtidigt som kapacitetsutnyttjandet väntas ha fallit till 68,8 procent från 69,3 procent i mars.
Slutligen anländer Michiganindex, klockan 16.00 (ofta 15.55) ha stigit till 67,0 i början av maj, från 65,1 i april.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.