Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni avgår – Johan Pehrson tar över

Nu bekräftas uppgifterna om att Nyamko Sabuni avgår som partiledare för Liberalerna.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. F
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: Fredrik Sandberg / TT

”För att vi ska bli det nya Sverige krävs mycket av oss alla. Jag ser vägen framför mig, men det är inte längre jag som ska gå i det första ledet. Jag har meddelat valberedningen att jag lämnar post som partiledare”, säger hon på en pressträff enligt Aftonbladet.

Hon säger att hon väljer att avgå då debatten om henne står i vägen för partiet.

”I juni 2019 valde partiet hela mig, men diskussionen om hela mig skymmer sikten från det som är viktigast”, säger hon.

Enligt källor till DN ska en av orsakerna till avgången vara ett filmklipp där Sabuni uttalat sig om hur hon skulle agera om det blir krig.

”Blir det krig har vi Skillingmark i Värmland, där kan vi klara oss med mat och vatten. Blir det ännu värre så kör vi över till Norge”, säger hon i ett samtal som filmades och ligger på Liberalernas Youtubekanal.

Nyamko Sabuni lämnade pressträffen utan att ta några frågor från journalister.

Det blir Johan Pehrson, Liberalerans gruppledare i riksdagen, som nu tar över, enligt flera medier.

”Det är en ny uppgift som jag tar på mig med ödmjukhet och energi. Liberalerna är nyckeln till en liberal borgerlig regering och jag står redo att leda Liberalerna genom en historisk valrörelse”, säger Johan Pehrson, enligt Aftonbladet.

”Det är mycket tråkigt att det inte gick bättre för Nyamko, men jag ser fram emot att se hur Johan Pehrson kommer ta sig an den stora uppgiften att lyfta partiet de kommande månaderna,” säger Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari i en kommentar till DN.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.