Nyamko Sabuni ny ledare för Liberalerna

Nyamko Sabuni har tagit över rodret i det splittrade Liberalerna. "Jag hoppas att ni alla sluter upp bakom mig", säger hon.
Nyamko Sabuni ny ledare för Liberalerna - sabuni-700_binary_6963413.jpg

Valet av Sabuni var som väntat enhälligt. Någon rösträkning behövdes inte. Alla Sabunis konkurrenter hade hoppat av innan Liberalernas landsmöte hölls på fredagen.

– Liberalerna har som första svenska parti valt en partiledare med afrosvensk bakgrund. Det är stort. Det är historiskt, sade hon i tacktalet.

Sabuni uppgav också att hon känner ett starkt stöd från partiet, bland annat eftersom medlemsomröstningar har hållits i samband med nomineringsprocessen.

Den nyvalda partiledaren underströk att januariavtalet med den rödgröna regeringen ska hållas.

Varnade för dåliga tider

Hon varnade för en kommande lågkonjunktur och betonade att svenska företag behöver bättre villkor. Enligt henne finns det utrymme i januariavtalet för att rusta Sverige inför en lågkonjunktur.

Sabuni återupprepade att Liberalerna i god tid inför nästa val ska ge besked i regeringsfrågan och vilka L ska samarbete med.

Innan partiledarvalet på landsmötet beskrev valberedningens ordförande Olle Schmidt varför Sabuni har brett stöd i partiet..

– Hennes ledarstil är tydlig och hon har visat ett politiskt mod. Hon har en liberal vision för hela vårt land, sade han.

Turbulent tid

Schmidt medgav att Liberalerna gått igenom en turbulent tid.

– Nyamko Sabuni har förmåga att ena och samla vårt parti, sade han.

– Men vi behöver alla bjuda till. Hon behöver allas vår hjälp.

Inför valet av Sabuni gick även hennes tidigare konkurrenter om partiledarposten, Johan Pehrson och Erik Ullenhag upp i talarstolen.

Ullenhag uppmanade partimedlemmarna att hjälpa Sabuni att ena partiet, ”för det behöver Sverige”.

– Tala väl om varandra. Om inte vi talar väl om varandra, så är det inga andra som gör det heller, sade Ullenhag.

”Utmanas”

Landsmötet inleddes med ett tal av den avgående partiledaren Jan Björklund.

Han pekade på liberalismens framgångar i världen under 90-talet, då Berlinmuren föll och globaliseringen fick fart.

– I dag utmanas de här värderingarna, sade han.

– Men det är öppenhet som skapar framgång, inte slutenhet.

Björklund har varit partiledare i tolv år. Under den har Liberalerna inte skördat några stora framgångar i riksdagsvalen.

– Vår uppgift är att stå upp för liberalismen även när det blåser motvind och det gör det nu _ blåser motvind, sade Björklund.

Splittrat parti

Han lämnar efter sig ett splittrat parti som i opinionsundersökningarna ligger under fyraprocentsgränsen för att komma in i riksdagen.

Björklund försökte peppa ombuden på landsmötet.

– Jag känner tillförsikt med den väg vi nu stakar ut, sade han.

Björklund önskade sedan Nyamko Sabuni lycka till innan hon blev vald. Han tackade också sin familj för att den stöttat honom i partiledarjobbet.

Hans efterträdares utmaningar blir att ena Liberalerna och locka fler väljare till partiet.

Eftersom alla Sabunis konkurrenter till partiledarposten hoppat av kommer hon att bli enhälligt vald.

Det största partidistriktet, Stockholms länsförbund, förordade dock Erik Ullenhag.

Hoppas på Sabuni

Många av Sabunis anhängare hoppas att hon åter ska göra L till ett tydligt borgerligt parti och återuppliva Alliansen.

Sabuni väntas i eftermiddag presentera förändringar i partiledningen. Bland annat ska partistyrelsen träffas innan den nyvalda partiledaren håller sin presskonferens.

Till exempel väntas partisekreteraren och gruppledaren i riksdagen bli utbytta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.