Lindab lyfter om omvänd vinstvarning

Stockholmsbörsen har inlett torsdagen med ett smärre indextapp, på marginalen tyngt av ett par avskilda utdelningar.
Lindab lyfter om omvänd vinstvarning - nasdaq-omx-affarsvalrden-700_binary_6867910.jpg

Inför rapportperioden har bolagsnyhetsflödet varit tunt, exklusive en omvänd vinstvarning som fick Lindab att klättra. Flera rekommendationsändringar har samtidigt gett utslag i enskilda aktiekurser.

Vid 10.10-tiden var OMXS30 ned 0,3 procent till nivån 1.624. Aktier om drygt 2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Europa var samtidigt tyska DAX ned 0,4 procent medan franska CAC40 var oförändrat.

På marginalen tyngdes det svenska storbolagsindexet av att utdelningar avskilts i Telia och Electrolux.

I gruvsektorn var Boliden ned knappa 2 procent. Goldman Sachs har sänkt aktien till sälj från neutral men utanför indexet höjt Lundin Mining till köp från neutral. Den gruvaktien fördes upp drygt 2 procent.

I analysflödet har Danske i en sektoranalys sänkt SKF till sälj från behåll. Aktien backade 0,5 procent. I sektorn har Danske också bytt fot angående Trelleborg och sänkt aktien till sälj från köp. Aktien sjönk drygt 3 procent.

SEB har dragits ned till minska från behåll av Kepler Cheuvreux och aktien tappade runt 1 procent. Investmentbanken bedömer att det finns en signifikant risk för penningtvättsfall inom SEB:s baltiska verksamhet eftersom SEB, likt Swedbank, har en universalbank i regionen. Övriga storbanker var från 0,1 procent ned till 0,5 procent upp.

SEB, som är näst största bank i Baltikum efter Swedbank, har inte sett några tecken på att banken skulle ha utnyttjats för systematisk penningtvätt, säger vd:n Johan Torgeby till DI.

Storbolagsindexet stöttades av att Getinge fortsatte upp drygt 2 procent medan Hexagon steg 0,4 procent.

Lindab ökade 10 procent. Byggkomponentbolaget släppte på onsdagskvällen, inför rapporten den 8 maj, preliminära siffror över omsättning och rörelseresultat. Omsättningen om 2,3 miljarder kronor var 8 procent högre än under fjolårets första kvartal. Enligt de preliminära siffrorna så mer än dubblades rörelseresultatet till 185 miljoner kronor (71).

Dansk-svenska Karnov, verksamt inom juridiska informationstjänster, gör på torsdagen sin första dag på Stockholmsbörsen efter ett övertecknat introduktionserbjudande. Priset i teckningserbjudandet var 43 kronor per aktie, motsvarande ett börsvärde på 4,2 miljarder kronor. Aktien handlades på torsdagsförmiddagen kring 44 kronor.

I fastighetssektorn har Kepler Cheuvreux sänkt både Nyfosa och Diös till behåll från köp. Aktierna backade båda drygt 1 procent.

Nordea har sänkt fönstertillverkaren Inwido till behåll från köp. Aktien var dock oförändrad.

Calliditas ökade nära 7 procent, efter att ha gått starkt även på onsdagen, utan synbara nyheter.

Under förmiddagen har SCB publicerat KPI för mars som var i linje med Infront Datas prognossammanställning. Kronan uppvisade en begränsad nettorörelse.

USA-terminerna var svagt ned på torsdagsförmiddagen. USA-börserna stängde med en positiv ton på onsdagen medan de kinesiska börserna backade under torsdagen tyngt av förväntningar om att myndigheterna planerar att strama åt möjligheterna att låna för att spekulera i aktiemarknaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco