Linus Hagman, finalist Årets Stjärnskott: ”Den amerikanska marknaden är speciell”

Som ensam bolagsjurist på det expansiva edtech-bolaget Kognity måste Linus Hagman hantera juridik som rör den personliga integriteten för minderåriga runtom i världen. Nu är han aktuell som Årets Stjärnskott i utmärkelsen Årets Bolagsjurist – ett pris som delas ut av Affärsvärlden, advokatfirman Vinge och Sveriges Bolagsjurister.
Linus Hagman, finalist Årets Stjärnskott: ”Den amerikanska marknaden är speciell” - bolagsjurist-linus

ÅRETS BOLAGSJURIST

För elfte året i rad delar Affärsvärlden ut Årets Bolagsjurist tillsammans med Sveriges Bolagsjurister och Vinge. Syftet är att lyfta bolagsjuristens roll och visa på hur bolagsjuristen gör skillnad för affären och verksamheten. Förutom huvudkategorin Årets Bolagsjurist så utses även Årets Uppdrag och Årets Stjärnskott. Vinnarna tillkännages den 19 april.

Edtech-bolaget Kognity tillhandahåller en plattform som kan läsas på allt ifrån datorskärmar till mobiltelefoner. Tanken med tjänsten är att kunna ersätta traditionella läroböcker med interaktiva, digitala böcker vars innehåll även uppdateras kontinuerligt.

När bolaget grundades riktade man in sig på elever på det internationella och högskoleförberedande IB-programmet. Men sedan hösten 2021 har man expanderat till high schools över hela USA. Det var i den vevan som Linus Hagman klev in som ensam bolagsjurist på edtech-bolaget.

”Jag brukar beskriva min roll på Kognity som ’legal enabler’. Jag menar att syftet med min funktion är att vara en möjliggörare till resten av verksamheten och på så vis bidra till att realisera Kognitys vision om att förbättra utbildningen för världens 1,5 miljarder studenter. Den mer traditionella beskrivningen är att jag ansvarar för legala frågor och compliance på både ett kortsiktigt och långsiktigt plan.”

Vad är då den största utmaningen på det juridiska planet?

”Den största utmaningen är att jag, som ensam jurist på ett snabbväxande scale-up bolag med kunder i över 100 länder, dagligen ska stötta verksamheten och samtidigt hitta tid till att arbeta strategiskt och långsiktigt med den legala funktionen, för att garantera skalbarhet och hålla ner vår riskprofil. Jag trivs väldigt bra i en miljö med högt tempo där jag under samma dag kan behöva hantera allt ifrån amerikanska upphandlingsfrågor till distributionsupplägg i Indonesien. För att kunna växla upp ytterligare på den legala fronten håller vi på att rekrytera en till jurist vilket blir ett efterlängtat tillskott.”

Vad är de största juridiska utmaningarna när det kommer till edtech?

”Edtech är en vertikal som ibland kan upplevas som kvasiregulatorisk där vi navigerar en växande mängd dataskyddslagstiftning i olika jurisdiktioner. I exempelvis USA, vår största tillväxtmarknad, måste man till och med ner på delstatlig nivå. Det är extra viktigt med tanke på att vi hanterar en stor mängd användardata där minderåriga omfattas. Jag ser det däremot mer som ett område där vi investerar för att vårt data privacy-program ska vara så pass i framkant att det är en konkurrensmässig fördel och därmed en möjlighet snarare än utmaning eller risk.”

Vad har du gjort tidigare?

”Innan jag anslöt till Kognity arbetade jag cirka fem år på advokatbyrån Mannheimer Swartling. Jag arbetade huvudsakligen med privat M&A, framför allt inom sektorerna tech och life science. Jag hann även med att göra secondment på private equity bolaget Nordic Capital samt ett år på byråns IP-grupp.”

Vad håller du på med just nu?

”Det handlar mycket om att hantera legala och processuella aspekter kring vår pågående USA-satsning med produkter skapade för USA specifikt. Det är väldigt roligt och lärorikt eftersom den amerikanska marknaden är ganska speciell och skiljer sig mycket från vår internationella dito. Det handlar om att proaktivt lösa framtida knutar innan de har uppstått för att så snabbt som möjligt kunna ta in nya kunder. På ett bredare plan lär jag mig hur den amerikanska edtech-scenen fungerar och bygger upp ett nätverk i USA.”

Vad utmärker en bra chefsjurist?

”Utifrån ett scale up-perspektiv så tror jag att en framgångsrik chefsjurist kan fatta beslut som inte enbart rör den legala domänen. För att kunna göra det på ett bra sätt är det helt avgörande att man har en god förståelse och intresse för produkten och köper in på bolagets vision i stort. Det möjliggör även att man kan vara pragmatisk när det behövs och bibehålla integritet när det krävs. Att kunna driva saker framåt och vara exekutiv är också viktigt i min bok. Sist men inte minst tror jag att man har väldigt mycket hjälp av att vara en god kommunikatör.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets