Här är finalisterna till Årets Bolagsjurist 2023

Nio finalister är nu klara till de tre kategorier som ryms i utmärkelsen Årets Bolagsjurist.
Här är finalisterna till Årets Bolagsjurist 2023 - arets-bolagsjurist-NY
Nio finalister i Årets Bolagsjurist 2023.

För elfte året i rad delar Affärsvärlden, advokatfirman Vinge och Sveriges Bolagsjurister ut priset Årets Bolagsjurist. Sedan några år tillbaka är utmärkelsen indelad i tre kategorier: Årets Bolagsjurist, Årets Uppdrag och Årets Stjärnskott.

Maria-Pia Hope.

Priset finns för att uppmärksamma bolagsjuristens allt viktigare roll i näringslivet. Maria-Pia Hope, verkställande partner på advokatfirman Vinge, anser att deras roll blir allt viktigare.

”I en värld som blir alltmer komplex är riktigt bra bolagsjurister ofta väsentliga för affären. Det gäller inte minst i den typ av konjunktur vi befinner oss i just nu. Priset är viktigt därför att det sätter välbehövligt ljus på de interna juristernas centrala roll i företagen”, säger hon.

Det är två män och sju kvinnor som är finalister i år. Säger det någonting om hur det ser ut på bolagssidan, bland de chefs- och bolagsjurister som ni möter?

”Det där kan ju såklart skifta från år till år, men det är helt klart fler kvinnor nu än för tio år sedan som har väldigt framgångsrika karriärer som bolagsjurister.”

Caroline Falconer är ordförande för Sveriges Bolagsjurister.

Caroline Falconer.

”Bolagsjurister har tyvärr ibland hamnat i skymundan, något som föreningen Sveriges Bolagsjurister vill råda bot på. Med hjälp av dessa priser lyfter vi bolagsjuristernas ofta avgörande roll för bolagens framgång. Dessa priser är ett steg mot en större förståelse för bolagsjuristernas viktiga funktion”, säger hon om priserna.

Vinnarna i respektive kategori tillkännages den 19 april 2023.

Fram till dess kommer Affärsvärlden löpande att publicera intervjuer med samtliga finalister. Nedan är samtliga finalister i respektive kategori.

Årets Bolagsjurist

Årets Bolagsjurist delas ut till en bolagsjurist som under föregående år har visat sig särskilt framstående och skapat mervärde för företaget, eller organisationen, genom att ha bidragit till dess utveckling och framgångar.

Finalisterna är:

Maria Hemberg
Chefsjurist på Volvo Cars

Malin Lönnqvist
Chefsjurist på Kivra

Petra Hedengran
General Counsel på Investor AB

Årets Uppdrag

Utmärkelsen delas ut till en bolagsjurist som under föregående år aktivt medverkat vid ett uppdrag som stuckit ut ur mängden och varit särskilt viktigt sett till storlek, utmaning och/eller värdeskapande för företaget. Det kan exempelvis vara en företagsöverlåtelse, ett compliance-projekt, en börsintroduktion eller annan typ av affär.

Finalisterna är:

Henrik Johansson
General Counsel på Nordic Capital

Charlotte Törnberg
Tidigare chefsjurist på Instabox Group

Liisa Rajala Malmgren
Chefsjurist på Alight

Årets Stjärnskott

Syftet med priset är att uppmärksamma en bolagsjurist som tydligt är på väg uppåt i sin karriär. Personen har visat prov på särskild fallenhet för sin roll men också stor potential för att utvecklas ytterligare. Kandidaten kan ha arbetat som bolagsjurist både en kortare eller längre tid.

Finalisterna är:

Linus Hagman
Head of Legal på Kognity

Sofia Tångelin
Chefsjurist på Hidden Dreams

Lovisa Kronsporre
Bolagsjurist på Danderyds Sjukhus

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco
Annons från Carnegie Fonder