Lipigon har fått positiva prekliniska resultat för Lipisense – aktien rusar

Forskningsbolaget Lipigon Pharmaceuticals tillkännager positiva resultat i sin förberedande prekliniska säkerhetsstudie för den blodfettssänkande läkemedelskandidaten Lipisense. Det framgår av ett pressmeddelande.
Genrebild. Foto: Unsplash
Studien, som i första hand är förberedande för kommande längre studier, visar att läkemedelskandidaten kan ges i höga doser utan att oönskade biverkningar observerades. Sedermera visade studien att nivåer av blodfettet triglycerid minskade.

Lipisense är tänkt som behandling av sjukdomar som orsakas av kraftigt förhöjda nivåer av triglycerid, något som i allvarliga fall kan leda till akut pankreatit. Idag finns inga godkända behandlingsalternativ för detta tillstånd skriver bolaget.

”Vi är mycket nöjda med resultatet i denna förberedande säkerhetsstudie som visar att försöksdjuren tolererar Lipisense väl. Att vi dessutom, något oväntat, kunde se resultat på effektmått redan i den här studien gör att vi går stärkta in i kommande utvecklingssteg. Det är svårt att tolka hur sänkningen av triglyceriderna kan översättas till människor men den observerade effekt på 30-50 procents sänkning är betydelsefull. Det är lovande inför den första studien i människa där vi förväntar oss att se effekt redan i fas I, vilket vi tidigare har kommunicerat. Vi fortsätter att hålla tidplanen, nu ser vi med tillförsikt fram emot kommande studieresultat och de kliniska prövningarna som förväntas påbörjas under första halvåret 2022”, kommenterar vd Stefan K. Nilsson.

Aktien handlas upp över 10% på beskedet.