Liten pärla på Österlen
Hasse & Tage-museet i Tomelilla är minsann inte vilket museum som helst, utan faktiskt världens allra minsta museum. Hela museet är inte större än en friggebod, 15 kvadratmeter. (Det näst minsta, ett obetydligt indianmuseum i Oklahoma, är på hela 17 kvadratmeter.)
– Det må vara litet, men det är samtidigt världens största Hasse & Tage-museum, sa Fredrik Lindström vid invigningen sommaren 2006.
Att Hasse Alfredson och Tage Danielsson hyllas på detta sätt är inte så konstigt. För aldrig har väl Tomelilla, denna skånska metropol, uppkallad efter en populär Ikea-soffa, varit så berömd som under den tid då AB Svenska Ord bedrev sin verksamhet här. Hollywood i all ära, men det var i Tomelilla som storfilmer som Äppelkriget, Picassos äventyr, Ägget är löst med flera spelades in.
En stor del av Tomelillas befolkning deltog som statister i filmerna. Ja även själva torget var med och föreställde såväl Paris och London som New York.
Tunnelhus utan tunnel
Hasse & Tage-museet är beläget på stationssidan av järnvägsövergången vid torget. Närmare bestämt i västra tunnelhuset.
– Tunnelhuset? frågar sig kanske läsaren. Det finns väl ingen tunnel i Tomelilla. Eller?
Nej, inte i dag. Men det fanns. Förr i tiden, när järnvägen mellan Ystad och Simrishamn trafikerades flitigt av både gods- och persontåg, hände det ofta att tågen behövde rangeras och backas fram och tillbaka över järnvägsövergången vid torget. Folk kunde få vänta både tio och tjugo minuter på att komma över spåren när bommarna var nere. I Tomelilla svor ortsbefolkningen över bomeländet. För att avhjälpa saken byggdes en gångtunnel under spåret. Tunneln nåddes via tunnelhusen på båda sidorna, med trappor ner till underjorden.
När tågtrafiken med tiden minskade förlorade tunneln sin avsedda funktion och användes i stället huvudsakligen som pissoar av traktens nödiga herrar. Kommunen beslutade att stänga tunneln och fylla igen den ordentligt med sten, så att inget tåg av misstag skulle ramla ner.
Men tunnelhusen blev kvar, två små tegelbyggnader på var sin sida om järnvägsövergången. Östra tunnelhuset förvandlades snart till en irländsk pub medan det västra användes för förvaring av utrangerat järnvägsmaterial.
För tio år sedan beslutade kommunen att Hasse Alfredson och Tage Danielsson skulle hedras med ett eget museum. Skräpet i västra tunnelhuset röjdes ut och de femton kvadratmetrarna fylldes till bristningsgränsen med bilder och föremål från AB Svenska Ords samlade produktion. I dag kan besökaren titta på filmsnuttar, läsa texter, lyssna på blommiga falukorvsvisor med mera.
Risk för köer
Eftersom museet är så litet får bara sju personer plats åt gången. Det innebär att åtskilliga hugade museibesökare har tvingats köa timtals i den stekande solen utanför museet. Ja, det finns folk som tvingats vända hem med oförrättat ärende eftersom museet stängt innan de hunnit in.
Fast är det vackert väder, sol och pålandsvind bör man strunta i allt vad museer heter och i stället ta ett dopp vid Sandhammaren.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.