Livet efter rapporterna
Att USA:s ekonomi nu går in för landning har fått börsen att sänka vinstförväntningarna för en rad branscher inför bokslutskommunikéerna som stundar inom de närmaste veckorna.
På den svenska börsen har de flesta branscher, enligt SIX Market Estimates (SME), justerats ned inför rapporterna för fjärde kvartalet. Men det är knappast resultaten för fjolårets sista tre månader som är det mest intressanta den här rapportomgången, utan snarare bolagens prognoser för 2001 och framåt.
Ökad misstro
Prognoserna inför fjärde kvartalet har framförallt ställts ned efter tredjekvartalsrapporterna. För vissa branscher har dock nedjusteringen pågått under en längre tid. Avmattningen i den globala ekonomin har lett till ökad misstro mot börsföretagens möjligheter att leverera resultat för fjärde kvartalet som lever upp till marknadens förväntningar. Dessutom har det rekordstora antalet vinstvarningar i USA haft en negativ effekt på börshumöret (se separat artikel sid 31). Antalet amerikanska och svenska bolag som hittills, när detta skrivs, har rapporterat är för litet för att fungera som generell vägledning. Det kan mycket väl bli så att den breda nedjusteringen av prognoser ger bolagen möjlighet att överraska positivt.
De svenska IT-bolagens vinstprognoser har monterats ned i ett rasande tempo. Sedan augusti har de samlade prognostalen för år 2000 reducerats med 81 procent. Förväntningarna på fordonsindustrins vinster har dragit ned 18 procent de senaste sex månaderna. Det är inte speciellt underligt med tanke på stämningen inom den amerikanska bilindustrin. Även förväntningarna på konsumentvaror, verkstad, läkemedel och telekom har justerats ned inför bokslutsrapporterna.
Undantaget är egentligen bara skogen och bankerna. Där är tiderna alltjämt goda. Prognoserna för skogsindustrin har justerats upp med sju procent det senaste halvåret. Det senaste året har förväntningarna på skogsvinsterna höjts med drygt 50 procent. Bedömningarna av bolagens möjligheter att hålla uppe priserna var helt enkelt för lågt ställda i början av förra året.Förväntningarna på bankerna har höjts ännu mer. Sedan augusti har prognoserna höjts 22 procent och på årsbasis med över 60 procent. Kreditförlusterna ligger på en historiskt sett låg nivå och bankernas intäkter från provisioner och transaktioner har utvecklats starkt under året.
Skanska och Assa Abloy
Ser man till enskilda bolag i andra branscher har Skanska och Assa Abloy justerats upp. Teleoperatören Netcom har justerats ned, liksom Ericsson och Volvo. Bland de bolag där förväntningarna har reducerats mest återfinns programvaruföretagen Intentia, IFS och IBS.
Det är inte bara förväntningarna på 2000 som har sänkts. Detsamma gäller bedömningarna av 2001 års vinster. Här har IT-sektorn sänkts med 50 procent. Däremot har telekomsektorns vinstförväntningar höjts med 16 procent det senaste året. Även de förväntade vinsterna på bank och läkemedel har dragits upp det senaste året, medan vinstförväntningarna på fordon och konsumentvaror har reducerats.
Sammantaget har dock samtliga branscher (utom bank) fått se sina vinstprognoser för 2001 nedjusterade under de senaste sex månaderna.Korrelationen mellan vinstjusteringar och kursutvecklingen i olika branscher har varit hög under 2000. IT-sektorn har sänkts mest och är också det branschindex som har tappat mest på börsen. Bankerna blev bästa bransch under förra året. Samtidigt var bankerna den sektor som stod för de kraftigaste uppjusteringarna. Även vinstförväntningarna på läkemedelsbolagen höjdes kraftigt under året, och mycket riktigt har läkemedelsindex haft en stark utveckling.
Övertolka inte
Börsens förväntningar på de medelstora bolagens vinster för 2001 har fallit med 44 procent under det senaste året och genomsnittligt p/e har fallit med 16 procent till 25.
Tittar man på de stora bolagen ser det helt annorlunda ut. Marknadens genomsnittsförväntningar på storföretagens vinster höjdes i början av 2000 för att sedan ligga kvar på en hög nivå. Vinsttillväxten mellan 2000 och 2001 bedöms hamna på tolv procent.
Vad ger då detta för slutsatser inför börsutvecklingen de närmaste månaderna?
En är att man ska vara försiktig med att övertolka jämförelser mellan vinstutfall och analytikerförväntningar, inte minst efter ett så kraftigt börsras. Likväl kan man nog konstatera att det finns goda möjligheter till en börsuppgång, förutsatt att det inte blir drastiskt negativa överraskningar i boksluten. Självfallet hänger mycket på Ericsson – om än mindre än tidigare eftersom bolagets vikt i index krympt från kring en tredjedel till cirka en fjärdedel – liksom på telekomsektorn i övrigt. Ericsson-specifika faktorer kan alltså spela stor roll även framöver.
Generellt hoppas förstås marknaden nu på ytterligare räntesänkningar från den amerikanska centralbanken. Räntesänkningar gynnar framförallt tillväxtaktier och Nasdaqbörsen, vilket vanligtvis har en hög korrelation med Stockholmsbörsen.
Sedan oktober 2000 har Stockholmsbörsen till viss del frikopplat sig och stått emot den fortsatta nedgången på Nasdaq. Men även om korrelationen har försvagats de sista månaderna, så skulle räntesänkningar från Federal Reserve få en positiv effekt på Stockholmsbörsen. Det skulle sannolikt förändra sinnesstämningen helt. Även den snabba nedgången i oljepriset är positiv för den ekonomiska tillväxten.
Källa för prognoserna är, där inte annat anges, SME.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.