LKAB fortsätter köpa i SSAB

Det statliga gruvbolaget LKAB har köpt fler aktier i SSAB varefter innehavet ökat till motsvarande 5,1 procent av aktierna och rösterna.

Det framgår av ett pressmeddelande från LKAB.

LKAB ägde motsvarande 2,3 procent av aktiekapitalet och 3,6 procent av rösterna i slutet av november, enligt ägardatatjänsten Holdings.

”Vi har ökat vårt ägande i SSAB. Investeringen är av finansiell och relationell karaktär och inom ramen för vår finanspolicy”, citeras Peter Hansson, finansdirektör i LKAB, i pressmeddelandet.

LKAB påminner i pressmeddelandet om att det statliga bolaget har varit ägare i SSAB sedan börsintroduktionen 1989. LKAB skriver också att de två bolaget har ”en omfattande affärsrelation och gemensamma samarbetsprojekt”. Som ett exempel på det senare nämns Hybrit som syftar till att skapa en helt fossilfri process för stålproduktion.

På fråga vad en investering av relationell karaktär betyder svarar Peter Hansson, i samtal med Nyhetsbyrån Direkt, att LKAB sedan länge har en affärsrelation med SSAB, inklusive ett antal samarbetsprojekt. Det utgör den ”relationella” karaktären av investeringen.

Men med tanke på era långa relation, varför gör ni investeringen just nu?

”Vi driver ju en massa gemensamma projekt och dessutom såg vi en möjlighet till en bra kapitalplacering”, säger Peter Hansson som samtidigt medger att bolag kan samarbeta utan att äga aktier i varandra.

LKAB blir SSAB:s näst största ägare efter den finländska staten sett till kapitalandel efter den senaste investeringen som summerade till nästan 1 miljard kronor. Baserat på röstetalet blir LKAB tredje största ägare efter finländska staten och Industrivärden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets