LKAB ska starta gruvan i Mertainen

LKAB planerar att starta gruvan Mertainen utanför Svappavaara till hösten och producera en miljon ton rågods. Satsningen beräknas ge omkring 50 arbetstillfällen i området.
LKAB
Svappavaara. Foto: Fredric Alm / Alm & ME
”Vi gör det här för att skapa ett säkerhetslager av rågods för våra pelletsverk i Kiruna och Svappavaara”, säger Niclas Svanelöv, sektionschef gruva i Svappavaara, i ett pressmeddelande.

Gruvan i Mertainen pausades 2016 som en följd av ett förändrat marknadsläge, med beslutet att hållas i beredskap för framtida behov. Nu har förutsättningarna förändrats med ökat behov av rågods inom LKAB:s affärsområde järnmalm, inte minst efter skalvet i Kirunagruvan i maj 2020 som fortfarande hämmar produktionen där.

”Vi planerar att komma igång med brytningen till hösten och driva gruvan under cirka ett halvår. Då har vi byggt upp ett lager som kan fungera som säkerhet för rågodsförsörjningen till våra pelletsverk. För att producera en miljon ton rågods kommer vi att bryta cirka 1,5 miljoner ton råmalm och ungefär lika mycket gråberg”, säger Niclas Svanelöv.

Planering för start av gruvproduktionen pågår, där det handlar om att bland annat säkerställa resurser. Produktionen beräknas ske med både LKAB:s egen personal och entreprenörer. Totalt rör det sig omkring 50 arbetstillfällen i Mertainen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco