LO uppmanar Riksbanken att sänka räntan

LO-ekonomerna uppmanar Riksbanken att sänka räntan så snart det går då skadan från de höjda räntorna redan skett och att det framöver kommer att bli värre.
LO uppmanar Riksbanken att sänka räntan - PENSIONÄRSEKONOMI
Torbjörn Hållö. Foto: Henrik Montgomery / TT

LO har i flera omgångar tidigare kritiserat räntehöjningarna.

”Vi har faktiskt ingen global lågkonjunktur. Vi har en ganska låg tillväxt i euroområdet, men det är trots allt plustillväxt, och svensk export går fortsatt bra. De stora problemen vi har i Sverige är hemmasnickrade”, säger LO-ekonomen Torbjörn Hållö till TT.

LO-ekonomerna kommer att presentera utsikterna för den svenska ekonomin vid ett seminarium klockan 09.30 idag. Facket spår att arbetslösheten stiger från 7,7 procent i år till en topp vid 8,7 procent nästa år.

LO:s prognos för styrräntan innebär att den ligger kvar vid 4 procent under det första halvåret för att sedan sänkas till 3 procent under det andra halvåret. Hållö menar dock att det inte är uteslutet att de sänks snabbare än så. Han tycker att Riksbanken har en historik av att ta i för mycket, både upp och ned, och att det framöver krävs en bättre balans.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets