Lönerna i Sverige ökade med 3% i december

Lönerna i Sverige ökade med 3% i december 2022 jämfört med samma månad 2021, enligt preliminära siffror från Medlingsinstitutet.
Lönerna i Sverige ökade med 3% i december - NYA SVENSKA SEDLAR
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Den definitiva siffran väntas bli 3,1%, skriver Medlingsinstitutet.

Den genomsnittliga löneökningstakten för kalenderåret 2022 steg med 2,7%. Den lägre takten jämfört med december beror på låga avtalade löneökningar under det första kvartalet.

–”Löneökningstakten har legat stabilt runt samma nivå sedan våren 2022, då en majoritet av de anställda förhandlade om lönen senast. I privat sektor har lönerna ökat snabbare än på många år, men det har inte skett någon tydlig förändring mellan våren och årsskiftet trots fortsatt stark konjunktur på arbetsmarknaden”, säger Medlingsinstitutets makroekonom Petter Hällberg.

Inflationstakten i december uppgick till 10,2% enligt KPI med fast ränta. Den genomsnittliga reallönen sjönk därmed med 7,1% jämfört med året innan. Räknas stigande boräntekostnader in i inflationen föll reallönen med 9,2% i december.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.