Lucka 2: ”Om vargen kommer blir det en U-sväng för räntan”

"Det är den amerikanska konsumenten vi ska tacka för att den omtalade recessionen uteblev", säger Danske Banks aktiestrateg Molly Guggenheimer, som öppnar den andra luckan i Afv:s julkalender. Inför 2024 vänder hon på kakan och tror på kortcyklisk verkstad.
Lucka 2: ”Om vargen kommer blir det en U-sväng för räntan” - Molly Guggenheimer Julkalender NYA
Danske Banks aktiestrateg Molly Guggenheimer.

Vad har överraskat mest på uppsidan i år?

“Den amerikanska konsumenten. Det var väl inte en kotte som trodde att detaljhandeln skulle växa med 5-6% förra vintern, som det gjort i annualiserade tal det senaste halvåret. Det är den amerikanska konsumenten vi ska tacka för att den omtalade recessionen uteblev.”

“I sin tur har det översatts i bättre marginaler än väntat. Lägre frakt- och råvarupriser tillsammans med oförändrade slutpriser har stavat marginalexpansion i många detaljhandelsbolag. Det har gynnat bolag som H&M, Clas Ohlson och Pandora som nästan dubblats i år.”

Vilka har varit de största besvikelserna?

“Att räntorna inte gick ner så snabbt som man hade hoppats. Det har inneburit att multipelkontraktionen stannade ett år till i många bolag, som Ørsted och Nibe. Bolag med besvärliga balansräkningar, till exempel Electrolux, har blivit mycket utmanade.

“Diskrepansen mellan kvalitetsbolag och olönsamma tillväxt- eller värdebolag är tidstypisk för var vi är i konjunkturcykeln, men det har varit en överraskande stor skillnad i avkastning.”

Vilka branscher investerar du julklappspengarna i?

“Jag skulle vända på kakan 2024. Kortcyklisk verkstad, till exempel leverantörer av insatsvaror, kommer klå de stora sencykliska. Europeiska konsumentbolag kan börja klå dem med amerikansk exponering.”

“Om vargen verkligen kommer, så blir det en U-sväng för både ränta och kvantitativa åtstramningar, vilket kan innebära revansch för småbolagen.”

Vilken bok borde alla läsa i jul?

Start Up Nation av Dan Senor och Saul Singer, om Israels ekonomiska under, är förstås aktuell igen.”

 

Fler kalenderluckor hittar du här: Afv:s Julkalender 2023

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.